Business Internaţional

Financial Times: Rusia vrea să furnizeze cereale în Africa, prin izolarea Ucrainei pe pieţele mondiale

Financial Times: Rusia vrea să furnizeze cereale în...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

21.07.2023, 16:32 299

Rusia propune un plan prin care să furnizeze produse agricole în Africa şi să izoleze Ucraina pe pieţele mondiale, după retragerea din Acordul exporturilor pe Marea Neagră, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Financial Times.

Rusia a anunţat luni suspendarea Acordului cu Ucraina privind transporturile de cereale pe Marea Neagră, un tratat garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite. Ţările occidentale au denunţat decizia Moscovei, afirmând că generează riscuri alimentare pentru ţările sărace. Însă, pentru menţinerea Acordului transporturilor pe Marea Neagră, Moscova a cerut facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori din Rusia, precum şi reintegrarea Băncii Agricole ruse (Roselhozbank) în sistemul internaţional.

Acum, preşedintele Vladimir Putin propune o iniţiativă alternativă, prin care Qatarul ar cumpăra cereale din Rusia, care ar urma să fie distribuite prin intermediul Turciei "naţiunilor care au nevoie", potrivit surselor citate de cotidianul Financial Times.

Deocamdată, Rusia nu a prezentat planul la nivel formal, iar Qatarul şi Turcia nu au aprobat încă iniţiativa. Serghei Verşinin, adjunct al ministrului rus de Externe, a confirmat vineri după amiază că Administraţia de la Moscova negociază modalităţi pentru exporturi de cereale spre ţările sărace. "Nu au fost semnate încă acorduri, dar sunt contacte în curs şi contactele vor continua", a afirmat Serghei Verşinin, citat de agenţia Reuters. Oficialul rus a dat asigurări că Moscova intenţionează să ofere compensaţii statelor care au deja contracte privind furnizarea de cereale, dacă acestea nu pot fi onorate.

Planul Kremlinului va atrage suspiciunile Ucrainei şi aliaţilor săi occidentali. Un astfel de acord ar consolida blocada navală impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Un oficial din cadrul Uniunii Europene crede că Rusia ar urma să exporte inclusiv cereale din zone ucrainene aflate sub controlul forţelor militare ruse. "Ultima dată când vehiculau această idee, noi aveam suspiciuni că cerealele vor fi efectiv furate din Ucraina", susţine un oficial UE de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO