Business Internaţional

„Flirtul“ lui Putin refuzat de prima doamnă a Chinei: Simplele gesturi de politeţe de la summitul pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) au arătat care sunt polii de putere în lume

Preşedintele american Barack Obama (stânga), preşedintele rus Vladimir Putin (centru) şi preşedintele chinez Xi Jinping îşi dispută supremaţia în zona Asia-Pacific, care are cea mai importanţă economică strategică din lume. AFP/Mediafax Foto

Preşedintele american Barack Obama (stânga), preşedintele rus Vladimir Putin (centru) şi preşedintele chinez Xi Jinping îşi dispută supremaţia în zona Asia-Pacific, care are cea mai importanţă economică strategică din lume. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

13.11.2014, 00:07 9215

Summitul organizaţiei pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), găzduit recent de China, a fost locul unde s-au întâlnit cei mai puternici lideri politici ai planetei şi unde simplele gesturi de politeţe au arătat ierarhia de putere în regiunea cu cea mai mare importanţă economică strategică a planetei. Mai presus de toate, China s-a folosit de statutul de gazdă pentru a-şi afirma ambiţiile de lider al regiunii, iar ceea ce a obţinut i-a uimit pe unii analişti.

Lipsa de expresie de pe faţa preşedintelui chinez Xi Jinping, care în calitate de gazdă ar fi trebuit să-şi în­tâmpine cu căldură oaspeţii, şi a premierului nipon Shinzo Abe atunci când aceştia şi-au dat mâna denotă tensiunile istorice şi teritoriale, peste care se trece cu greu, dintre ţările lor.

Zâmbetele şi siguranţa de sine cu care s-au tratat Xi Jinping şi preşedintele american Barack Obama arată că SUA şi China sunt principalele centre de putere în regiune.

În ceea ce priveşte Rusia, locul ei a fost clar conturat. Obama a ignorat mici gesturi de atenţie venite din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, iar prima doamnă a Chinei Peng Liyuan s-a debarasat aproape imediat de o pătură oferită cu tandreţe de Putin. Mai mult, premierul australian Tony Abbott s-a folosit de summit pentru a-l confrunta pe Putin şi pentru a-i cere socoteală în privinţa doborârii zborului MH17, o catastrofă în care au murit 38 de australieni. El a cerut Rusiei, care ar fi dat arme separatiştilor proruşi din Ucraina, să-şi ceară scuze şi să plătească despă­gubiri. Putin s-a folosit şi el de summit pentru a spune lumii că intensificarea comerţului în yuani şi ruble va însemna declinul dolarului.

 

Jocuri de culise

Obama a jucat rolul de oaspete perfect la Beijing. Strângerea de mână călduroasă şi prelungită cu gazda sa este un semn al „complicităţii“ celor două superputeri mondiale, scrie Le Figaro. În culisele întâlnirii însă, SUA şi China şi-au măsurat puterea comercială într-un joc a cărui miză este superioritatea în regiunea care produce 57% din averea mondială.

Xi a vrut să facă din summit un instrument care să deschidă pentru cele peste 20 de ţări din APEC perspective înfiinţării unei ambiţioase zone de comerţ liber (Zona de Comerţ Liber a Pacificului  - FTAAP) pentru a contra planurile americanilor. SUA vor un proiect asemănător (Parteneriatul Transpacific - TPP), dar din care să nu facă parte China, dar Washingtonul a negociat cu rezultate penibile încă din 2005 această iniţiativă cu 11 state din regiune. „TPP ridică o problemă grea deoarece riscă să impună Chinei standarde globalizate. În plus, proiectul va fragmenta regiunea Asia-Pacific şi va slăbi şi mai mult Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)“, a explicat Huang Weiping, profesor de economie la Universitatea Populară.

China nu este în măsură să răspundă exigenţelor TPP în special în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi de aceea ar prefera să progreseze în etape, a precizat profesorul.

În timp ce SUA şi UE, cei mai mari parteneri comerciali ai Chinei, negociază un acord transatlantic fără precedent de liberalizare a comerţului, spectrul izolării îi nelinişteşte pe strategii „roşi“. Beijingul s-a proclamat apărătorul OMC în faţa „bilateralismului“ american. China caută să seducă ţările din Asia de Sud-Est enervate de exigenţa negocierilor pentru liberalizarea comerţului cu americanii şi de obstacolele de care acestea se lovesc în Congresul american.

Diplomaţii americani au făcut eforturi, la Beijing, pentru a domoli contraofensiva chineză şi au avut oarecare succes.

 

„Victoria“ chineză

„Xi a vrut un studiu de fezabilitate însoţit de un calendar. Nu a obţinut decât un format care-i salvează faţa“, apreciază un diplomat occidental. Comunicatul final al întâlnirii spune că „APEC trebuie să facă mai mult pentru ca FTAAP să se transforme din proiect în realitate“. Această formulă a fost prezentată de presa oficială chineză ca o victorie.

Obama şi Xi sunt departe de a declara un nou război economic în Pacific deoarece aceste două motoare de creştere ale economiei mondiale au nevoie unui de celălalt într.un climat global tot mai nesigur.

China şi SUA au încheiat un acord privind eliminarea tarifelor pentru anumite produse de tehnologie precum semiconductori şi aparate medicale. Pactul ar acoperi tranzacţii comerciale de aproape 1.000 de miliarde de dolari.

China a acceptat, de asemenea, un acord de comerţ liber cu Coreea de Sud, un partener al SUA. Înţelegerea aduce veşti rele pentru Taiwan, cu care coreeni concurează pe pieţele internaţionale pe anumite segmente.

Ţările membre ale APEC reprezintă 40% din populaţia lumii şi aproape jumătate din comerţul mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO