Business Internaţional

FMI rasufla usurat: Argentina si-a platit datoria

11.03.2004, 00:00 35



Argentina a platit marti, in ultimul moment, cele 3,1 miliarde de dolari pe care le datora Fondului Monetar International (FMI), eviitand astfel izolarea de mediul financiar international, potrivit Financial Times.



Statul sud-american negociaza in prezent cu creditorii restructurarea sale datoriei externe, in valoare de aproape 100 miliarde de dolari, pe care nu a reusit sa o plateasca in decembrie 2001.



Conducerea FMI va recomanda probabil membrilor consiliului de administratie o noua revizuire a acordului stand-by derulat in prezent. In cazul aprobarii formale a acestei operatiuni, care va avea loc in aproximativ doua saptamani, FMI va acorda Argentinei un nou imprumut de 3,1 miliarde de dolari.



Temerile investitorilor argentinieni s-au atenuat dupa iesirea din acest impas, asfel ca peso-ul s-a apreciat fata de dolar, iar actiunile si obligatiunile argentiniene au urcat la bursele de valori.



Pietele internationale nu au reactionat insa, deoarece investitorii se asteptau la rezolvarea situatiei.



"Pietele internationale au fost in general imune la aceasta criza, adoptand aceasta pozitie nejustificat, probabil", spune Guillermo Estebanez, analist la Banc of America Securities.



Nu se cunosc detalii despre felul in care s-a ajuns la o intelegere, insa surse apropiate negocierilor au afirmat ca Argentina a fost de acord cu unele propuneri ale FMI legate de relatia statului sud-american cu creditorii sai privati. Pana in prezent, Argentina a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a intarzia negocierile privind restructurarea datoriei sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO