Business Internaţional

Fondatorul euro este mai puţin entuziasmat de moneda unică din cauza ascensiunii populismului

Fondatorul euro este mai puţin entuziasmat de moneda...

Autor: Catalina Apostoiu

24.11.2016, 00:04 710
Otmar Issing, primul economist-şef al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru CNBC că entuziasmul său cu privire la moneda unică europeană s-a diminuat din cauza ascensiunii populismului. Însă el s-a declarat încrezător că viitorul monedei unice este asigurat.

Issing, considerat unul din fondatorii monedei unice, a susţinut că întrebarea dacă viitorul monedei este ameninţat va rămâne pentru totdeauna în pofida evenimentelor politice recente.

„Victoria lui Trump, Brexitul şi alte evenimente politice reprezintă riscuri globale, în timp ce euro în sine este relativ stabil, şi spun relativ pentru că restul lumii este instabil în acest moment. Nu sunt la fel de entuziasmat ca în trecut, însă viitorul euro nu este pus sub semnul întrebării“, a declarat Issing pentru CNBC.

Referendumul din Italia privitor la reforma constituţională de pe 4 decembrie ar fi, în opinia unor analişti, cel mai important eveniment politic al acestui an din Europa pentru că în urma unui vot negativ partidele ar putea decide organizarea unui vot cu privire la renunţarea la euro în 2017.

În pofida acestei posibilităţi, Issing crede că orice ţară din Europa ar cântări cu mare grijă orice decizie de a întoarce spatele monedei unice.

Adam Button, analist la ForexLive, avertizează că entuziasmul pentru proiectul zonei euro ca întreg a dispărut şi că este doar o chestiune de timp până când moneda euro va ajunge la paritate cu dolarul american.

„Moneda euro este extrem de vulnerabilă în acest moment şi din acest motiv mă aştept să văd cursul euro-dolar la aproximativ 1,05 până la sfârşitul anului“.

„Ne putem aştepta la paritate euro-dolar în 2017 şi de aici se poate ajunge chiar la 0,95 şi 0,93 foarte uşor. Să anticipezi ce se va întâmpla în continuare, în special în Italia, este imposibil, însă să prezici că totul va fi haos şi volatilitate este uşor“, a concluzionat Button.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO