Business Internaţional

Fondul suveran al Norvegiei, cu active în valoare de 1,4 trilioane de dolari, devine cel mai mare acţionar al UBS, cu o participaţie de aproximativ 5%. Vehiculul de investiţii se opusese iniţial preluării Credit Suisse, votând pentru demiterea consiliului de administraţie al băncii falimentare

Fondul suveran al Norvegiei, cu active în valoare de 1,4...

Autor: Valeriu Dănilă

12.09.2023, 13:56 11339

Fondul suveran al Norvegiei cu active în valoare de 1,4 trilioane de dolari devine cel mai mare acţionar al USB, grupul bancar încercând să recâştige încrederea investitorilor internaţionali, scrie Financial Times.

Norges Bank Investment Management şi-a majorat pachetul de acţiuni UBS la peste 5% luna aceasta, fiind acţionar al grupului bancar de aproape 20 de ani. Fondul de investiţii era deja un acţionar top 10 al UBS, în prezent depăşindu-i pe Dodge & Cox şi Blackrock în bătălia pentru locul 1.

NBIM a fost, de asemenea, un investitor major şi în Credit Suisse, vânzându-şi între timp participaţia pe măsură ce banca se prăbuşea.

La ultima AGA a Credit Suisse din aprilie, NBIM a votat împotriva consiliului de administraţie şi a preşedintelui, Axel Lehmann, declarând: „Acţionarii ar trebui să aibă dreptul de a solicita modificări în consiliu atunci când acesta nu acţionează în interesul lor.”

Directorii UBS au puşi sub presiune în ultimele şase luni pentru a demonstra că pot absorbi cu succes Credit Suisse, într-o preluare evaluată la 3,4 miliarde de dolari. Fondurile de investiţii privesc cu atenţie modul în care UBS finalizează complexul proces de integrare.

Valoarea acţiunilor UBS a primit un impuls în august atunci când banca a raportat un profit de 29 de miliarde de dolari în al doilea trimestru al acestui an, rezultat alimentat aproape în întregime de câştigul contabil din preluarea Credit Suisse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO