Business Internaţional

Fostul amiral Bob Harward refuză funcţia de consilier SUA pentru Siguranţa Naţională

 Fostul amiral Bob Harward refuză funcţia de consilier...

Autor: Raluca Manga

17.02.2017, 08:50 151

Amiralul în retragere Bob Harward a refuzat oferta preşedintelui american de a ocupa funcţia de consilier pentru Siguranţa Naţională, în locul lui Michael Flynn, care a demisionat la cererea lui Donald Trump, relatează site-ul postului CNN.

Casa Albă a anunţat după demisia lui Flynn că general-locotenentul Joseph Keith Kellogg a fost numit consilier interimar pentru securitate naţională.

Întrebat dacă există vreun candidat pentru această funcţie, un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN: "Nu, din câte ştiu eu".

"Având în vedere că mă aflu în retragere, am ocazia de a mă ocupa de probleme financiare şi de familie, aspect care ar fi fost o provocare dacă aş fi coupat aceastsă funcţie", a spus Harward.

"Această funcţie presupune o concentrare de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână şi angajamentul de a-ţi îndeplini atribuţiile corect. La momentul actul nu îmi pot asuma un asemenea angajament", a mai precizat el.

Un prieten al lui Harward a spus că acesta este reticent în a accepta funcţia deoarece Casa Albă pare un mediu haotic.

Un oficial republican a declarat pentru CNN că pentru a accepta funcţia, Harward ar fi pus condiţia de a-şi forma propria echipă. La final, am simţit că nu este cazul.

Consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, Michael Flynn, a demisionat pe fondul unui scandal generat de discuţia pe care ar fi avut-o cu ambasadorul rus pe tema sancţiunilor americane înaintea investirii lui Donald Trump, a anunţat Casa Albă. Se presupune că Flynn ar fi discutat despre sancţiunile americane cu ambasadorul rus înaintea investirii lui Donald Trump în funcţie şi că acesta i-ar fi indus în eroare pe oficiali despre această discuţie. Anterior, presa americană anunţa că Departamentul de Justiţie a avertizat Casa Albă despre aceste contacte luna trecută şi că Flynn ar putea fi vulnerabil la un şantaj rus.

"Le-am oferit în mod neintenţionat vicepreşedintelui şi altora informaţii incomplete privind conversaţiile mele telefonice cu ambasadorul rus. Le-am cerut scuze cu sinceritate preşedintelui şi vicepreşedintelui, iar ei au acceptat scuzele mele", a scris Flynn, potrivit unei copii a scrisorii sale de demisie obţinute de CNN.
"Îmi depun demisia, onorat că am servit naţiunii noastre şi poporului american într-un mod atât de distins", a scris el.

Ulterior, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a explicat că preşedintele SUA, Donald Trump, i-a cerut consilierului pentru Siguranţă Naţională, Michael Flynn, să demisioneze, din cauza unei probleme de încredere, nu a uneia de tip juridic.

Michael Flynn l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence, uitând "detalii esenţiale" despre conversaţia pe care a avut-o cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a precizat Spicer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO