Business Internaţional

Fotbalul şi Jocurile Olimpice revitalizează sectorul de construcţii din Europa Centrală şi de Est

Fotbalul şi Jocurile Olimpice revitalizează sectorul de construcţii din Europa Centrală şi de Est

Campionatul European de Fotbal din 2012 este cea mai importantă competiţie găzduită până în prezent de Europa Centrală şi de Est

Autor: Ciprian Botea

08.05.2011, 23:38 113

Investiţii majore în infrastructură sunt aşteptate însă şi înCehia, Slovacia sau Ungaria, unde urmează să fie reluate programeleîngheţate în 2009 şi 2010 pe fondul crizei economice mondiale şi alproblemelor cu deficitele publice înregistrate de aceste state.

Un impuls major pentru dezvoltarea infrastructurii din regiuneîl reprezintă fondurile europene de care statele membre ale UniuniiEuropene încearcă să beneficieze, având în vedere că actualulexerciţiu de alocare se încheie în 2013. Parteneriatelepublic-private (PPP) încheiate în ultima perioadă reprezintă, deasemenea, un indiciu că proiectele de investiţii anunţate în ultimaperioadă nu vor rămâne doar pe hârtie.

Rusia, potenţial de creştere uriaş

Guvernul federal de la Moscova a anunţat pentru următoriitrei-patru ani cel mai ambiţios plan de investiţii îninfrastructură din regiune, după ce în 2010 bugetul alocat pentruastfel de proiecte a fost redus cu 60% faţă de planul iniţial, pefondul scăderii veniturilor la bugetul de stat. Cea mai agresivăajustare s-a produs în cazul infrastructurii de transport feroviar.Autorităţile ruseşti vor să recupereze însă decalajul creat delipsa de lichidităţi din ultimii doi ani prin alocarea de fondurisuplimentare odată cu exerciţiile bugetare viitoare.

Valoarea cumulată a investiţiilor în infrastructură anunţate deoficialii ruşi se ridică la circa 450 miliarde dolari (330 mld.euro) până în 2015, potrivit calculelor efectuate de analiştiiPolish Market Research (PMR). Aproape 80% din această sumă va fialocată pentru extinderea reţelei de autostrăzi şi a celei de căiferate, în timp ce peste 40 de miliarde de dolari sunt destinaţiconstruirii şi modernizării mai multor aeroporturi. Încă 20 demiliarde de dolari vor fi alocaţi pentru infrastructura portuară.Puţin peste o treime din sumă va fi alocată de la bugetul federalşi din bugetele regionale, aproximativ 60% reprezentând finanţarede la bănci şi de la investitorii privaţi.

Polonia, linie dreaptă spre Euro 2012

Piaţa construcţiilor din Polonia a crescut peste media europeanăîn ultimii doi ani, susţinută de pregătirile pentru CampionatulEuropean de Fotbal din 2012, de proiectele de infrastructurăcofinanţate din fonduri europene şi de o economie care a continuatsă crească în ciuda recesiunii globale. Piaţa poloneză de profil acrescut în medie cu 8,9% pe an din 2005 şi până în 2009, pesteavansul mediu de 3,8% pe an înregistrat în Europa, potrivit uneianalize a Business Monitor International. Anul trecut sectorulconstrucţiilor a avansat cu aproape 10% în ciuda unei încetiniri aritmului de creştere în ultimele luni.

Pregătirile pentru Euro 2012 au generat investiţii înaeroporturi, drumuri şi căi ferate, dar în paralel sectorulconstrucţiilor a fost impulsionat de investiţiile în stadioane,hoteluri şi infrastructură de turism. Doar pentru programul dedezvoltare a infrastructurii rutiere au fost alocate 60 de miliardede dolari până în 2015, potrivit Business MonitorInternational.

Investiţiile în infrastructură au fost binevenite pentruconstructori precum Strabag, Hochtief şi Bouygues sau producătoride materiale de construcţie precum Lafarge. Pe măsură ce competiţiasportivă din vara lui 2012 se apropie, constructorii au însă totmai puţin de lucru de pe urma evenimentului, astfel că ritmul decreştere a pieţei a încetinit din toamna lui 2010 încoace.

Piaţa poloneză oferă însă în continuare oportunităţi pentruconstructori, în condiţiile în care planul de dezvoltare ainfrastructurii este construit până în 2015, iar autorităţileintenţionează să demareze noi investiţii în sectoare precum celenergetic. Totodată, analiştii spun că există nişe de piaţă careîncep să crească abia în acest moment, odată cu revenireainvestiţiilor pe piaţa imobiliară. De exemplu, un studiu al PolishMarket Publications arată că piaţa de învelitori pentru acoperiş vacreşte cu circa 10% anul acesta, după ce a stagnat în 2009 şi 2010.Această piaţă este estimată la circa 530 de milioane de euroanual.

Cine mai creşte în Est?

După o scădere consistentă în ultimii doi ani piaţaconstrucţiilor din Ungaria a revenit "pe val", pentru 2011 fiindestimată o creştere de 14%, ceea ce înseamnă că piaţa va ajunge la5,3 miliarde de dolari. Ungaria este într-o poziţie mai bună decâtalte ţări din regiune datorită aşteptărilor ca avansul pieţeiconstrucţiilor să fie generat de investiţiile private şi nupublice, potrivit unui raport al Business Monitor International. Deexemplu, compania petrolieră MOL a primit recent 150 de milioane deeuro pentru cofinanţarea construcţiei unui gazoduct cu o lungimetotală de 205 kilometri, care se întinde între oraşul Varosfold şigraniţa croato-ungară.

În Cehia industria construcţiilor s-a contractat cu aproape 10%anul trecut, iar estimările pentru 2011 indică o reluare acreşterii pieţei. Avansul de anul acesta va fi mai mic de 10%,consideră analiştii.

Multe proiecte de infrastructură au fost îngheţate sau decalateanul trecut din cauza problemelor financiare, iar reducerile defonduri vor continua şi în 2011.

Şi piaţa construcţiilor din Slovacia s-a confruntat cu problemeuriaşe în ultimii doi ani, dar estimările indică o revenire aacestui segment în 2011 datorită proiectelor publice deinfrastructură şi în condiţiile în care există o listă suficient delungă de proiecte pe piaţa imobiliară rezidenţială şinon-rezidenţială, potrivit analiştilor PMR. Tot proiectele deinfrastructură, susţinute de fondurile europene şi parteneriatelepublic-private, ar putea susţine piaţa construcţiilor dinSlovacia.

Datorită aşteptărilor ca în perioada următoare cererea demateriale de construcţie să crească, producătorii anunţă tot maimulte investiţii în extinderea capacităţilor de producţie dinregiune.

După ce în toamna anului trecut producătorii de ciment din Rusiaşi Ucraina anunţau creşterea capacităţilor de producţie, în prezenta venit rândul companiilor de adezivi sau polistiren să facă astfelde anunţuri, iar acestea s-au propagat şi până în România, deşijucătorii de pe piaţa locală sunt deocamdată reticenţi cu privirela perspectivele construc­ţiilor în 2011.

Piaţa de construcţii în cifre

  • n Valoarea cumulată a investiţiilor în infrastructură anunţatede autorităţile ruse pentru intervalul 2010-2015 ajunge la 330miliarde de euro;

  • n Piaţa poloneză a construcţiilor a avansat cu aproximativ 10%anul trecut datorită pregătirilor pentru Euro 2012 şi proiectelorde infrastructură cofinanţate din fonduri europene;

  • n Creşterea estimată pentru piaţa de construcţii din Ungariaeste de 14% anul acesta, urmând să ajungă la 5,3 miliarde dedolari;

  • n În Cehia, multe proiecte de infrastructură au fost îngheţateanul trecut, dar pentru 2011 se estimează o creştere a pieţei cucel mult 10%;

  • n Datorită aşteptărilor ca în perioada următoare cererea demateriale de construcţie să crească, producătorii anunţă tot maimulte investiţii în extinderea capacităţilor de producţie.

Surse:Business MonitorInternational şi Polish Market Research

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO