Business Internaţional

Franţa ar putea fi următoarea mare economie a lumii, după SUA, care şi-ar putea vedea ratingul maxim tăiat

Franţa ar putea fi următoarea mare economie a lumii, după SUA, care şi-ar putea vedea ratingul maxim tăiat

Autor: Bogdan Cojocaru

08.08.2011, 11:10 1090

Franţa ar putea fi următoarea mare economie care şi-ar puteavedea tăiat ratingul "AAA", cel mai bun posibil, după ce agenţia deevaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat vineripentru prima dată în istorie calificativul SUA din cauzadeficitului bugetar şi datoriei publice ridicate, scrieBloomberg.

"În opinia mea, Franţa nu este un stat pentru ratingul<<AAA>>. Franţa nu-şi poate tipări proprii bani, odeosebire critică faţă de SUA. De asemenea, Franţa nu este tratatăde pieţe ca şi cum ar avea creditul maxim", a afirmat Paul Donovan,analist la UBS.

Toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară au confirmatîn ultimele luni calificativul creditului statului francez,investitorii devin tot mai prudenţi din cauza vulnerabilităţiiţării în faţa crizei datoriilor din zona euro.

Guvernatorii băncilor centrale din uniunea monetară au indicatieri, după discuţii de urgenţă, că vor cumpăra obligaţiuni aleSpaniei şi Italiei pentru a contracara îngrijorările investitorilorşi limita efectele unui eventul colaps pe pieţele financiare dupăretrogradarea SUA.

Deşi datoria Franţei, de aproape 85% din Produsul Intern Brut,este mai redusă decât cea a Italiei (120% din PIB), ea a crescut,ca procent din PIB, de două ori mai rapid decât cea italiană după2007. Franţa avea datorii totale de 1.590 miliarde de euro lafinele anului trecut, comparativ cu 1.800 miliarde de euro în cazulItaliei. Statul francez a avut un deficit bugetar mai mare decâtItalia în fiecare an începând cu 2006.

Italia are de la S&P ratingul "A+", cu patru trepte sub celal Franţei.

S&P a redus vineri seară pentru prima dată în istorieratingul "AAA" al SUA la "AA+", din cauza deficitului bugetarridicat, a datoriei publice mari şi a instabilităţii de pe scenapolitică de la Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24