Business Internaţional

Franta: sezon estival marcat de intoarcerea americanilor

17.08.2004, 00:00 18

Dupa ce au lipsit serios de pe listele hexagonului, turistii straini, in frunte cu americanii, revin in forta in Franta si mai ales pe strazile capitalei, scrie Le Figaro.
Chiar daca cifrele nu sunt inca precise, pare evident ca americanii si-au reocupat pozitia de prima nationalitate in Paris, un titlu pe care si-l pierdusera in 2003 in favoarea britanicilor. In pofida tensiunilor legate de criza irakiana, scaderii dolarului in raport cu euro si a temerilor legate de noi atentate, turistii americani permit incheierea capitolului "oribil" al anului 2003. Un prim bilant, incheiat la 6 august si intocmit de Ministerul Turismului noteaza "intoarcerea clientilor americani prevazuta in martie, in iunie, duratele sejururilor au crescut cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut". Dar, daca cresterea duratelor a fost de 6% pe durata intregului prim semestru, era ramane inca inferioara cu 24% cifrei din aceeasi perioada a anului 2002, subliniaza studiul.
Datele statistice raman deci departe de frecventa record a verii anului 2002, chiar daca optimismul este crescut. Paul Roll, director general al oficiului de turism din Paris, estimeaza ca "in 2005 se vor atinge din nou cifrele din 2002". Aceasta teninta nu trebuie insa sa obtureze perspectiva asupra importantei disparitatilor regionale. Si Normandia si Coasta de Azur sunt pe val, dar proportiile sunt diferite. Potrivit lui Laurent Mouquet, insarcinat cu  observarea turismului regional in Normandia, a spus ca revenirea turistilor a fost legata in special de a saizecea aniversare a debarcarii, dar in luna iunie, prezenta americanilor in regiune a revenit la nivelul din 2001.
Coasta de Azur a avut de suferit din cauza sindromului caniculei, agravat de tarifele calificate adesea drept prohibitive, Hotelierii si-au pus toate sperantele in potentialul lunii august.
Pe plan global, daca profesionalii din turism se bucura de revenirea turistilor, mai ales a americanilor, se plang, in aceeasi masura, de scaderea puterii de cumparare a acestora. Iar nivelul ridicat al euro n-a contribuit la nimic, turistii limitandu-si cheltuielile la maxim. Americanii,  care reprezinta 16% din turistii care viziteaza capitala tarii, cheltuie in medie aproape 209 euro pe zi, japonezii cheltuie 276 de euro pe zi, chinezii 248 iar britanicii 245 euro pe zi. Si numarul de turisti din Orientul Mijlociu a crescut cu 6,6%, absenti vreme indelungata din cauza razboiului din Irak.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24