Business Internaţional

Frauda de la Credit Suisse: banca n-a reacţionat adecvat la repetate abateri de conduită

Frauda de la Credit Suisse: banca n-a reacţionat adecvat...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2021, 00:00 294

Credit Suisse nu a tratat adecvat episoadele timpurii de conduită necorespunzătoare ale unuia dintre foştii săi traderi vedetă care ulterior a fost condamnat şi închis pentru fraudă, potrivit unui raport al autorităţii de reglementare a sectorului bancar din Elveţia pe care creditorul a încercat să îl blocheze.

„Restructurarea drastică“ din 2012-2015 a condus la schimbări frecvente de personal la unitatea de private banking a Credit Suisse, iar acest lucru a contribuit la agravarea problemei, potrivit unei copii a raportului pe care un grup numit CS Victims l-a postat pe site-ul său web, scrie Bloomberg. Schimbările de la nivelul managementului „au condus, printre altele, la o comunicare şi delegare insuficiente a abaterilor lui P.L. şi a responsabilităţilor şi sarcinilor supraveghetorilor în ceea ce-l priveşte pe P.L“, au scris autorii, referindu-se la bancherul condamnat Patrice Lescaudron prin iniţialele acestuia. Mai important, au scris autorii, „niciuna dintre părţile implicate nu s-a simţit responsabilă pentru analiza concludentă a episoadelor deja cunoscute“ de abateri.

Apariţia raportului este în sine o descoperire, dat fiind că Credit Suisse a apelat la instanţele elveţiene pentru a bloca publicarea acestuia. Lescaudron, care s-a sinucis în iulie, s-a alăturat băncii în 2004, venind din afara industriei. Ca vorbitor de limbă rusă, s-a trezit rapid gestionând peste 1 miliard de dolari pentru unii dintre cei mai mari clienţi ai băncii. Francezul a fost unul dintre „cei mai buni trei interpreţi“, conform raportului. Însă în 2008 bancherul a început să se confrunte cu pierderi mari. În loc să le spună colegilor, a declarat el instanţei în timpul procesului din 2018, a falsificat semnături, a măsluit foi de calcul şi tranzacţii pentru a câştiga timp în speranţa ca va recupera pierderile. 

Schema a rămas nedetectată timp de mai bine de şapte ani până când un pariu masiv pe o singură acţiune în SUA în 2015 a eşuat grav şi i-a expus frauda. Credit Suisse susţine că Lescaudron a fost un lup singuratic care şi-a păstrat activitatea criminală secretă faţă de colegii săi. Fostul său şef a spus la proces că pur şi simplu nu ştie cum de protocoalele de conformitate ale băncii nu au descoperit frauda. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO