Business Internaţional

FT: Rebelii din Libia pregătesc reluarea exporturilor de petrol

Autor: Radu Racu

04.04.2011, 19:38 15

Rebelii libieni se pregătesc să livreze primul transport depetrol chiar de marţi, pentru a face rost de finanţare pentrucontinuarea revoltei împotriva liderului Muammar Gaddafi, scrieFinancial Times.

Petrolierul "Ecuator", aflat sub pavilion liberian, se afla lunidimineaţă în portul egiptean Port Said, fiind aşteptat marţi laterminalul de export petrolier Marsa el-Hariga, lângă Tubruq, înestul Libiei, conform furnizorului de date din industrie Lloyd'sIntelligence.

Petrolierul este deţinut de compania greacă Dynacom TankersManagement, al treilea mare operator elen de vase petroliere.Compania a refuzat să comenteze informaţiile.

Vasul are o capacitate de transport de 1 milion de barili, carear putea aduce rebelilor libieni 125 de milioane de dolari.

Preţul petrolului Brent a depăşit luni 119 dolari pe baril, iarcotaţia de referinţă pe piaţa americană a atins maximul ultimilordoi ani şi jumătate, la peste 108 dolari pe baril, din cauzatemerilor privind tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa deNord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels