Business Internaţional

Fukushima şi Cernobîl sunt asemănătoare doar "pe hârtie". Efectele sunt "complet diferite"

 Fukushima şi Cernobîl sunt asemănătoare doar "pe hârtie". Efectele sunt "complet diferite"

Autor: Radu Racu

13.04.2011, 09:58 578

Intensitatea accidentului nuclear de la Fukushima este clasificată la nivelul 7, asemenea celui de laCernobil, însă situaţia din provincia japoneză este "completdiferită" de cea din Ucraina, din urmă cu 25 de ani, a anunţatmiercuri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA),citată de AFP.

"Fukushima şi Cernobîl sunt foarte diferite", a declarat marţi,pentru jurnalişti, directorul Departamentului de Siguranţă şiSecuritate Nucleară din cadrul AIEA, Denis Flory.

Autorităţile nipone au anunţat marţi că au revizuit nivelulaccidentului de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şiradiologice de la 5 la 7, maximul de pe scara INES, atins deincidentul de la Cernobil, din 1986.

AIEA a subliniat, în mai multe rânduri, că accidentul de laCernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie, a fost cauzatde o eroare umană şi o eroare de concepţie, în timp ce criza de laFukushima a survenit în urma unui cutremur şi unui tsunami de oputere neobişnuită.

"Mecanicile accidentelor sunt foarte diferite", a subliniatFlory.

Puternica explozie de la Cernobîl, cu un reactor în funcţiune, aemis mari cantităţi de radioactivitate în atmosferă, "care s-aurăspândit peste tot, în lume". În schimb, la Fukushima, reactoareleerau oprite şi nu a avut loc nicio explozie în interiorul incinteide securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO