Business Internaţional

Furtuna in paharul de Bacardi

06.05.2003, 00:00 15

O reuniune de familie pe frumoasa insula a Bermudelor pare o ocazie fericita, insa in cazul clanului Bacardi aceasta are mai multe sanse de a se solda cu un conflict.
Mostenitorii celei mai mari companii private de bauturi alcoolice din lume se intrunesc in aceste zile la sediul companiei pentru a vota posibilul sfarsit al dominatiei familiei, pregatind firma in vederea unei posibile listari.
Compania are 600 de actionari, aproape toti membri ai familiei, descendenti ai lui Don Facundo Bacardi, ce a pus pe picioare compania in Cuba cu 140 de ani in urma.
"Este o afacere de familie, de genul celor intalnite in Franta si Italia, cu un anumit tip de cultura si temperament," remarca Tom Pirko, un fost consultant al companiei.
Cea mai importanta intrebare la care actionarii vor trebui sa gaseasca un raspuns este daca este necesara o schimbare a acestei culturi.
Membrii familiei Bacardi sunt exilati cubanezi, ce au parasit aceasta tara in 1960, cand le-au fost confiscate activele.
Acestia nu numai au reusit sa-si transforme compania intr-unul din cei mai importanti jucatori de pe piata globala, ci au luptat impotriva lui Fidel Castro pentru utilizarea marcii lor comerciale si au castigat.
Nimeni nu se asteapta ca familia sa renunte usor la aceasta afacere.
Presiunile in sensul schimbarii sunt exercitate de cei care conduc afacerea, incluzandu-l pe presedintele Ruben Rodriguez si noul director executiv Javier Ferran. Cei doi lucreaza de mai multi ani in cadrul companiei, nefiind insa membri ai familiei.
Acestia cred ca pentru a supravietui si pentru a concura eficient cu gigantii de pe piata mondiala a bauturilor, Bacardi trebuie sa aiba posibilitatea de a strange fonduri din afara prin oferte de actiuni.
"Exista un conflict intre managerii companiei si acei membri ai companiei care considera compania o mostenire sacra ce trebuie controlata de catre familie," remarca Peter Foster, ziarist si autor al unei istorii a acestei familii. "Totul este legat de mostenirea cubaneza".
Acesta avertizeaza ca avand in vedere rivalii cu care va trebui sa lupte, si anume Allied Domecq si Diageo, Bacardi nu-si poate permite sa nu avanseze.
In trecut, compania a dispus de suficiente fonduri pentru a cumpara alte companii si marcui, insa acum aceasta are nevoie de mai multe fonduri pentru a se extinde.
Aceasta nu este prima data cand membrii familiei s-au confruntat cu dificila problema a deschiderii companiei catre piata. Cu trei ani in urma un director a fost demis in urma unor neintelegeri legate de listarea companiei.
De aceasta data, insa, se asteapta un vot pozitiv. In acest sens, este nevoie ca doua treimi din actionari sa voteze pentru, fiind necesar un nou vot inainte de o oferta publica de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO