Business Internaţional

General Electric vinde o divizie financiara pentru 1,9 mld. dolari

05.08.2003, 00:00 9



General Electric, cea mai mare companie din lume dupa capitalizarea bursiera, va vinde unitatea sa de asigurari de credit pentru 1,9 miliarde dolari unui consortiu condus de asiguratorul ipotecar PMI Group, ca parte a unei strategii de abandonare a afacerilor cu ritm lent de crestere, spun surse apropiate tranzactiei, citate de Bloomberg.



PMI va cumpara, de la General Electric, Financial Guaranty Insurance, cu sprijinul Blackstone Group, Cypress Group si Bank of America Equity, pentru a-si diversifica operatiunile. PMI a mai fost de acord sa achizitioneze si 100 milioane de dolari din datoriacompaniei, iar GE va pastra 160 milioane de dolari din profitul companiei, ca parte din valoarea tranzactiei ce va fi anuntata astazi.



Jeffrey Immelt, directorul executiv GE, a inceput sa vanda unitatile detinute de GE care nu se situeaza printre primele pozitii pe pietele lor, si a declarat ca intentioneaza sa vanda active financiare, cum sunt participatiile la companiile de asigurari, de pana la 10 miliarde dolari. In iunie, Immelt a vandut o companie japoneza de asigurari de viata si companii americane de asigurari auto si de locuinte, catre American Insurance Group (AIG), in valoare totala de 2,15 miliarde dolari.



"Este clar ca GE vrea sa demareze aceste proceduri si investitorii se conduc, in general, dupa principiul "cu cat mai repede cu atat mai bine", spune Mark Demos, analist financiar.



Strategia GE



Profitul net obtinut de GE a fost redus anul trecut la 1,4 miliarde dolari pentru ca au fost subestimate costurile legate de plata cererilor de despagubire al contractele de reasigurare. Renuntarea la aceste unitati ar putea asigura obtinerea celor 10 procente de crestere anuala a profitului specificate in obiectivele lui Immelt. Mentinerea ratei de crestere a profitului este importanta si pentru pastrarea ratingului de credit de catre GE la cea mai inalta categorie AAA, in clasamentele agentiilor de evaluare financiara Standard & Poor's si Moody's Investors' Services.



Achizitia va dubla activele grupului PMI, care se afla in cautarea unei noi directii de dezvoltare, complementara activitatilor sale de asigurari ipotecare.Prin filialele sale, PMI furnizeaza servicii de asigurari ipotecare sectroului privat din Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda si Europa, precum si reasigurari ipotecare in Hong Kong.



Grupul PMI a mai purtat discutii cu agentiile de evaluare financiara pentru mentinerea ratingului AAA pentru Financial Guaranty, arata Bloomberg. Pastrarea incadrarii in cea mai buna categorie de rating este esentiala pentru a asigura competitivitatea comapniei cu rivalii mai mari, precum MBIA si Ambac.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels