Business Internaţional

General Motors a umflat rezultatele financiare cu 400 de milioane de dolari

11.11.2005, 19:18 22

Reprezentantii General Motors au declarat ca rezultatele financiare ale companiei pentru anul 2001 au fost supraevaluate cu 400 de milioane de dolari (340 de milioane de euro), adica cu 35%, scrie cotidianul The New York Times.

In plus, grupul ar putea fi nevoit sa recalculeze rezultatele si pentru urmatorii ani. Concluzia a fost luata dupa revizuirea platilor furnizorilor din perioada 2000-2005 din care a rezultat ca a atribuit eronat o parte din plati anului 2001, in loc sa inregistreze platile pentru anii urmatori.

Aceasta este cea mai recenta veste proasta pe care a primit-o General Motors, cel mai mare producator de masini din lume, afectat de falimentul Delphi Corporation, cel mai mare furnizor de piese.

Chiar inainte de dezvaluirea greselilor, actiunile grupului au scazut cu 1,23 de dolari (1,04 euro) la 24,63 de dolari (20,94 de euro), cu doar un penny peste recordul negativ de 52 de saptamani.

Deprecierea a fost cauzata de grijile legate de o posibila greva la Delphi. Reprezentantii furnizorului au cerut scaderea salariilor si a beneficiilor. Actiunile General Motors au pierdut aproape 40 de procente in acest an.

General Motors, ca si rivalii de la Ford, a raportat o scadere drastica a vanzarilor din luna octombrie, dupa o crestere puternica din perioada de vara, cand companiile auto au oferit reduceri importante. In plus, ratingul GM a primit o lovitura miercuri, cand agentia de rating Fitch Ratings a scazut cotatia la nivelul junk.

Intr-un raport inaintat catre comisia care supravegheaza piata de capital din Statele Unite, GM a declarat ca va revizui rezultatele din 2001 si ca estimeaza ca acestea au fost exagerate cu 300 pana la 400 de milioane de dolari (255-340 de milioane de euro), adica 25-35% din profitul net din acel an. Compania a precizat ca nu a finalizat calculele.

Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, GM a condus industria auto printr-un program agresiv de finantare care a contribuit la revigorarea economiei si a dus la cele mari mari vanzari lunare din istorie.

In 2001, GM a castigat 1,2 miliarde de euro (1,02 miliarde de euro), dupa vanzarea Hughes Electronics, care a dus la dublarea profitului net.

In urma vanzarii Hughes, GM a castigat 601 milioane de dolari (511 milioane de euro). Compania a declarat ca este posibila o revizuire a rezultatelor si din urmatorii ani, care au fost afectate de "erori de contabilitate". Totusi, se pare ca nu estimeaza ca aceste schimbari vor avea un efect material.

Din cauza revizuirilor, comitetul de audit din consiliul GM spune ca "investitorii nu se vor mai putea baza pe rapoartele financiare anterioare din acel an si nici pe rapoartele auditorilor".

GM a declarat ca inca lucreaza la refacerea platilor furnizorilor si ca spera sa finalizeze actiunea pana la raportarea rezultatelor pentru anul 2005.

Luna trecuta, comisia care supravegheaza piata de capital din Statele Unite (SEC) a declarat ca a emis citatii in cadrul investigatiilor legate de contractele de pensii ale GM si de celelalte legaturi avute cu Delphi, cel mai mare producator de piese de schimb din Statele Unite.

Delphi a cerut protectia Capitolului 11 in octombrie, dupa ce negocierile cu GM au esuat. Delphi a declarat ca doreste sa reduca salariul de 27 de dolari (23 de euro) pe ora la 9 sau 10,5 dolari (7,6-9 dolari) pentru muncitori. Aceasta situatie a nemultumit angajatii Delphi, care au amenintat cu greva. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24