Business Internaţional

General Motors se confrunta cu actiuni de protest in Germania

18.10.2004, 00:00 10



Lucrul la uzina Opel din Bochum a companiei General Motors a fost oprit ieri de o greva de protest fata de decizia companiei de a reduce 12.000 de locuri de munca in Europa, informeaza Bloomberg.



Cei 9.600 de angajati ai uzinei, unde Opel produce aproximativ 60 de modele Astra si Zefira pe ora, au oprit lucrul ieri la ora 3 dupa amiaza, iar Willi Groeber, secretarul sindicatului IG Metall din uzina, a declarat ca nu se stie cand va fi reluata activitatea. General Motors, cel mai mare producator auto din lume, are in plan sa reduca aproape o cincime din forta de munca din Europa pentru a economisi 500 de milioane de euro pana in 2006, dupa ce a avut pierderi de 3 miliarde de euro in regiune, dupa 2000.



Ruediger Assion, purtator de cuvant la General Motors Europe, a declarat ca este pacat ca angajatii si liderii lor sindicali au simtit nevoia sa declanseze o greva care nu ajuta pe nimeni, dar compania respecta acest drept al lor si va continua dialogul pentru a ajunge la solutii constructive. GM vizeaza renuntarea la aproximativ 10.000 de locuri de munca in Germania, dintre care 4.100 la uzina din Bochum, a declarat Dietmar Hahn, seful consiliului de lucru al uzinei.



Presedintele diviziei europene a General Motors, Fritz Henderson, si oficialii de la IG Metall au refuzat sa comenteze cum se vor fi face aceste reduceri de personal, spunand ca aceasta va fi o componenta a negocierilor intre conducerea companiei si reprezentantii angajatilor. Henderson a declarat ca nu s-a renuntat inca la ideea de a inchide complet una din cele noua uzine din Europa. In afara de Opel, care are cartierul general la Ruesselsheim, Generam Motors mai detine marca suedeza Saab si Vauxhall din Marea Britanie. General Motors nu a reusit sa creasca vanzarile in Europa cu modele precum Opel Astra compact, lansat in martie. In primele luni ale anului, vanzarile companiei in Europa de Vest au scazut cu 0,1%, fata de cresterea de 8,1% inregistrata de Toyota.



Reprezentantii IG Metall au declarat ca vor lupta sa pastreze fiecare post la fiecare uzina General Motors din Europa, iar Federatia Europeana a Sindicatelor din Metalurgie a anuntat pentru marti actiuni ample de protest fata de planurile General Motors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24