Business Internaţional

George Soros, legenda care are la activ prăbuşirea lirei sterline, pune capăt unei cariere de peste 40 de ani ca administrator de fonduri

George Soros, legenda care are la activ prăbuşirea lirei sterline, pune capăt unei cariere de peste 40 de ani ca administrator de fonduri

Autor: Bogdan Cojocaru

26.07.2011, 17:48 1637

Miliardarul american George Soros îşi va închide fondul deinvestiţii pentru clienţii din afara familiei, punând astfel capătunei cariere strălucite de administrator de fonduri de peste 40 deani, scrie Bloomberg.

Soros, devenit celebru după ce a pariat cu succes împotrivalirei sterline în 1992, va împlini 81 de ani în august. El vaînapoia investitorilor din afara familiei, până la finele anului,banii deţinuţi de aceştia la fondul de investiţii Soros FundManagement. Suma restituită se situează la mai puţin de un miliardde dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Fondul urmeazăa se concentra doar pe administrarea activelor lui Soros şi alefamiliei sale. Keith Anderson, principalul director de investiţiial firmei, va renunţa, de asemenea, la funcţia sa, potrivitBloomberg.

"Dorim să ne exprimăm recunoştinţa celor care au ales să-şiinvestească banii cu Soros Fund Management în ultimii 40 de ani",se arată într-o scrisoare a companiei adresată investitorilor.

Decizia luată de Soros desăvârşeşte tranformarea omului deafaceri dintr-un speculant, care a obţinut un câştig de 1,8miliarde de dolari mizând pe deprecierea lirei sterline (pariul aforţat Marea Britanie să scoată lira din mecanismul ratelor deschimb al Uniunii Europene), la un om de stat filantrop. Aceststatul Soros şi la imaginat pentru prima dată pe când studiaeconomia la Londra, unde a emigrat din Ungaria după cel de-AlDoilea Război Mondial.

În ultimii 30 de ani, Soros a cheltuit peste opt miliarde dedolari pentru promovarea democraţiei, libertărţii de exprimare,îmbunătăţirea educaţiei şi pentru lupta contra foametei.


Fii lui Soros au anunţat că vor închide fondul pentru investitoriidin afara familiei deoarece altfel ar fi fost obligaţi de noilereguli financiare din SUA să înscrie compania la Securities andExchange Commission până în 2012. Ei susţin că deoarece firma aadministrat din 2000 în principal activele familiei, are mai multsens să o transforme în afacere de familie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO