Business Internaţional

Germania s-ar putea îndrepta spre recesiune, iar Franţa cerşeşte indulgenţă la Londra, pe când sprintul economiei Marii Britanii doboară recorduri

Germania s-ar putea îndrepta spre recesiune, iar Franţa cerşeşte indulgenţă la Londra, pe când sprintul economiei Marii Britanii doboară recorduri

Noul ministru francez al economiei Emmanuel Macron: Franţa este bolnavă şi trecem prin vremuri dificile. Nu avem altă cale decât să reformăm această ţară. Sursa foto - AFP

Autor: Mădălina Bodârlău

07.10.2014, 19:18 2435
Vestea reducerii cu 4% a producţiei industriale din Germania în august, cea mai abruptă scădere de după criză şi mai gravă decât cele mai pesimiste estimări ale analiştilor, s-a resimţit pe bursele europene şi amplifică temerile că economia germană, motorul de creştere economică al Europei, va începe să dea rateuri.  

Între timp, noul premier „reformist“ al Franţei Manuel Valls a denunţat la Londra regimul de austeritate impus de Germania în zona euro ca fiind orientat complet greşit şi a avertizat Berlinul şi instituţiile UE că aplicarea unor noi cure de reduceri de cheltuieli ar putea dezlănţui o furtună politică, iar urmarea va fi punerea în pericol a stabilităţii Europei, scrie The Telegraph.

„Fiţi atenţi cum vorbiţi cu ţările din Sud şi fiţi atenţi cum vorbiţi cu Franţa. Ajustarea a fost brutală şi a îndreptat milioane de oameni contra Europei. Este pus în pericol chiar proiectul european“, a spus Valls.

Vizita în Marea Britanie este încercarea lui Valls de a câştiga aliaţi în UE care să-i permită Franţei să rateze ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB impusă prin tratatele UE, semnate de Paris, şi vine în condiţiile în care presa a avertizat că Bruxellesul se pregă­teşte să respingă planurile bugetare ale guvernului francez,  notează The Guardian.

Valls susţine că reducerile de cheltuieli cerute de Comisia Europeană „ar ucide orice şan­să de creştere“ şi că nu cere mai mult timp de la partenerii UE pentru reducerea deficitului bugetar, ci „înţelegere“.

 

Fabricile germane au redus turaţia

În Germania, cea mai mare economie europeană şi piaţa către care se îndreaptă cele mai multe exporturi româneşti, producţia industrială s-a redus cu 4% în luna august faţă de iulie, în ritm ajustat sezonier, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere din februrarie 2009 până în prezent. Totodată, volumul comenzilor pentru fabricile germane s-a contractat în august cu 5,7%, de asemenea cea mai mare scădere din ultimii cinci ani. Germania se confruntă şi cu scăderea exporturilor pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Rusia şi Ucraina şi al încetinirii economiei Chinei.

În aceste condiţii, economiştii iau în considerare posibilitatea intrării Germaniei în recesiune. În al doilea trimestru PIB-ul ţării a scăzut cu 0,2% faţă de perioada ianuarie-martie, astfel că o contracţie economică în al treilea trimestru ar trimite economia în recesiune tehnică.

Declinul producţiei industriale germane a fost simţit şi pe marile burse europene. Indicele CAC 40 (Paris) şi indicele DAX 30 (Frankfurt) au coborât cu aproximativ 0,7%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,5% în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare de ieri.

 

Nu-i vina noastră, ne confruntăm cu „circumstanţe excepţionale“

Înapoi în Franţa, guvernul a anunţat un program de reduceri de cheltuieli de 50 de miliarde de euro pe trei ani şi susţine că este victima unui ciclu economic dificil şi că se confruntă cu „circumstanţe excepţionale“ reprezentate de creştere şi inflaţie foarte slabe, scrie Financial Times. Dar problemele Franţei sunt structurale. Ţara este necompetitivă pe pieţele internaţionale, cel puţin în comparaţie cu Germania. Cheltuielile publice reprezintă 55% din PIB. Parisul nu se va atinge de programul de lucru de 35 de ore pe săptămână, şi nici de salariul minim. În schimb, Valls a anunţat la Londra că programul său de „reforme drastice“ va fi extins prin deschiderea magazinelor din marile oraşe franceze duminica.

Institutul de statistică francez şi-a redus estimarea de creştere economică pentru anul acesta de la 0,7% la 0,4% şi anticipează că şomajul va continua să crească.

În Marea Britanie, un stat care cochetează cu ideea desprinderii de UE, economia şi-a revenit anul trecut, iar anul acesta a crescut puternic, astfel încât a devenit mai mare ca niciodată. Estimările arată că PIB-ul britanic va înregistra în 2014 cel mai rapid avans din G7, grupul celor mai avansate economii ale lumii, de 3%. Relansarea se face pe fondul domolirii crizei din zona euro şi decelerarea inflaţiei, care afecta puterea de cumpărare a populaţiei, al reducerii dobânzilor şi al aplicării unui program de achiziţii de active de către banca centrală şi a unui program guvernamental de încurajare a achiziţiilor de locuinţe.

 
AFACERI DE LA ZERO