Business Internaţional

Germania spera ca se va relansa la anul

14.10.2005, 18:27 14

Ritmul de dezvoltare al economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, se va accelera usor anul viitor, desi se va mentine sub media inregistrata in zona euro, a anuntat, joi, asociatia bancara germana BDB.

BDB estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va consemna anul viitor o crestere de circa 1,3%, dupa avansul de 0,9% inregistrat in 2005. Anul trecut, ritmul de dezvoltare economica al Germaniei a fost de 1,6%.

In privinta exporturilor germane, BDB estimeaza o crestere de 5,3% in 2005, si o usoara scadere anul viitor.

Concomitent cu scaderea somajului cu circa 150.000 de persoane si cresterea numarului de angajati cu circa 230.000 de persoane, BDB se asteapta la o redresare a consumului, in 2006, dupa evolutia nefavorabila din anul curent.

Potrivit estimarilor asociatiei, cresterea investitiilor in echipamente va fi mai mica anul viitor cu aproape 1%, BDB fiind sceptica in legatura cu strategiile viitorului guvern.

"Nu ne asteptam la o continuare hotarata si decisiva a reformei politicii economice necesara pentru incurajarea increderii companiilor si investitorilor", a apreciat grupul bancar.

Liderul conservatorilor, Angela Merkel, va prelua functia de cancelar al Germaniei, dar analistii considera ca puterile sale vor fi limitate de necesitatea de a face concesii social-democratilor. Astfel, social-democratii au fost de acord ca Merkel sa ocupe pozitia de cancelar, cerand in schimb jumatate din pozitiile din cabinet, incluzand 14 pozitii de ministri federali.

In cadrul noului guvern german, pozitia de ministru de finante va fi preluata de Peer Steinbrueck, fostul lider social democrat al regiunii North Rhine-Westphalia. Partidul Social Democrat (SPD) va detine 14 posturi de ministru in noul cabinet. Surse din SPD au indicat in acelasi timp ca Franz Muentefering, lider al partidului, va deveni vicecancelar, iar Frank-Walter Steinmeier va fi ministru de externe. Celelalte pozitii de ministru ocupate de membri ai SPD vor fi cele din domeniul justitiei, sanatatii, mediului, transporturilor si subventiilor pentru dezvoltare.

O coalitie a crestin-democratilor (CDU) si social-democratilor a mai fost incercata o singura data in istoria postbelica a Germaniei, in anii ''60.

Gerhard Schroeder, cancelarul german demis, continua sa-i faca probleme succesoarei sale, arata Financial Times.

Astfel, in cel mai recent gest de sfidare la adresa Angelei Merkel, Schroder a decis sa participe la summitul Uniunii Europene din Hampton Court, Londra, pe 27 octombrie.

In 1998, Kohl si-a recunoscut infrangerea in alegeri, retragandu-se. Aceasta i-a permis lui Schroeder sa li se alature liderilor europeni ca oaspete cu doua zile inainte de a prelua pozitia de cancelar. Schroeder insa nu pare a intentiona sa faca un gest similar, desi si-a anuntat retragerea din politica dupa ce, timp de trei saptamani, a refuzat sa-si recunoasca infrangerea.

La nivel european, numerosi analisti considera ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea majora anul viitor ratele dobanzilor, aflate in prezent la nivelul scazut istoric de 2%, dar BDB nu se asteapta ca modificarea sa aiba loc la inceputul lui 2006.

"Este normal ca responsabilii cu politica monetara europeana sa fie ingrijorati in legatura cu masa monetara si cresterea volumului de creditare. Totusi, elementele economice care pledeaza impotriva unei majorari a dobanzilor trebuie sa prevaleze", sustine BDB.

Potrivit asociatiei, un punct procentual din inflatia anuala de 2,5% din zona euro are la baza preturile ridicate ale petrolului, care au atins in august nivelul record de 70 de dolari pe baril, insa presiunile asupra preturilor nu vor fi de durata.

"In urma temperarii estimate a preturilor petrolului, prevazuta pentru perioada urmatoare, efectul negativ al acestora asupra inflatiei ar trebui sa scada la primavara", a mai apreciat BDB.

Grupul se asteapta ca, pana la jumatatea anului viitor, rata de schimb euro-dolar sa ajunga la circa 1,26 dolari pentru un euro, de la nivelul actual de 1,26 de dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO