Business Internaţional

Glencore vrea să cumpere cu 13,5 mld. euro un producător kazah de metale

Foto Shutterstock

Glencore vrea să cumpere cu 13,5 mld. euro un producător kazah de metale

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

12.06.2011, 23:43 264

âCompania elveţiană Glencore International, cel mai mare traderde materii prime din lume, ar putea lansa o ofertă în valoare de 12miliarde de lire sterline (13,5 miliarde de euro) pentru EurasianNatural Resources Corp. (ENRC), un producător de metale dinKazahstan, scrie Bloomberg.

Ivan Glasenberg, CEO al companiei, a purtat în ultimelesăptămâni negocieri cu trei investitori care controleazăaproxi­mativ 45% din acţiunile ENRC, potrivit unor surse familiarecu discuţiile. Glasenberg a purtat de asemenea discuţii privitoarela un posibil acord cu guvernul kazah, care deţine 12% dinENRC.

Luna trecută, grupul a reuşit să vândă acţiuni în valoare depeste zece miliarde de dolari în cadrul celei mai mari ofertepublice iniţiale derulate pe bursa din Londra.

Chiar dacă lansarea ofertei a coincis cu cea mai mare scădere apreţurilor mate­riilor prime din ultimii doi ani, Glencore a vândut1,14 miliarde de acţiuni la un preţ de 5,3 lire sterline (6 euro)pe unitate. Astfel, compania are o valoare de piaţă de 59,2miliarde de dolari (41,5 miliarde de euro), poziţio­nându-se pelocul şapte în topul celor mai mari com­panii de minerit la nivelmondial. Glasenberg a spus anterior că Glencore şi-ar putea folosiacţiunile drept monedă pentru a achiziţiona active mai mari.Compania ar putea încerca achiziţii de 4-5 miliarde de dolari, faţăde 1-2 mld. dolari înainte de listare.

La începutul acestei luni, Glencore aş­tepta apro­bareaautorităţii antimonopol din Cehia pentru a putea cumpăra activeleSetuza, un producător de ulei aflat în faliment. Compania elveţianăar putea plăti până la 45 mil. euro pentru o fabrică de presare şipro­cesare a uleiului, una de rafinare, activele imobiliare şimărcile deţinute de grupul ceh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO