Business Internaţional

GNL, maşini electrice, medicamente de slăbit, vin, porumb, deflaţie: campionii anului trecut

GNL, maşini electrice, medicamente de slăbit, vin,...

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2024, 19:57 159

Statele Unite au devenit cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate pentru prima dată, livrările din 2023 devansându-le pe cele ale Australiei şi Qatarului, scrie Bloomberg.

America a exportat 91,2 milioa­ne de tone de GNL în 2023, un record pentru această ţară. Creşterea producţiei s-a datorat relansării Freeport LNG din Texas. În acest an, două noi proiecte GNL din SUA sunt programate a fi lansate: facili­tatea Plaquemines din Louisiana a Venture Global LNG şi Golden Pass din Texas, un joint venture între Exxon Mobil şi QatarEnergy. La capacitate completă, cele două pro­iecte ar urma să adauge alte 38 de mili­oane de tone pe an din SUA.

În sectorul auto, gigantul chinez BYD a devansat Tesla lui Elon Musk la capitolul vânzări de maşini elec­trice. BYD, susţinut de miliardarul american Warren Buffett din 2008, a devansat producţia Tesla pentru al doilea an consecutiv, potrivit The Guardian.

Constructori chinezi de maşini electrice ca BYD şi Nio ţintesc să devină jucători majori pe pieţele internaţionale, cu focus în special pe Europa. BYD vizează vânzări de aproximativ 800.000 de maşini anual în Europa până în 2030.

Tot la capitolul maşini, China s-a apropiat în 2023 de titlul de cel mai mare exportator auto al lumii, no­tează Nikkei. China este pe cale să devină cel mai mare exportator auto al lumii în termeni anuali pentru pri­ma dată graţie întăririi poziţiei sale pe pieţele din Rusia şi Mexic şi indus­triei în creştere a maşinilor electrice.

Compania daneză Novo Nordisk a devenit în septembrie cea mai valo­roasă companie din Europa graţie medicamentelor pentru slăbit, con­form Financial Times. Capitalizarea de piaţă a companiei a urcat la 428 mi­liarde de dolari, aceasta detronând LVMH, după lansarea medicamen­tu­lui Wegovy în Marea Britanie.

Acesta fusese deja lansat în SUA în iunie 2021. Medicamentul este de asemenea disponibil în Norvegia, Da­ne­marca şi Germania. Novo Nordisk este cel mai mare producă­tor, după vânzări, pe o piaţă a medi­camentelor pentru diabet şi slăbit despre care analiştii spun că va atinge între 130 miliarde şi 140 miliarde de dolari în vânzări anuale la nivel mondial.

Tot anul trecut, schimbările climatice au adus Franţei titlul de cel mai mare producător de vin al lumii, relatează Forbes. Poziţia fusese deţinută de Italia timp de nouă ani.

Totuşi, urcuşul Franţei nu s-a datorat unui număr în creştere de podgorii, ci faptului că alte mari ţări producătoare de vin au fost afectate de modele de vreme extremă care le-au decimat recoltele.

Timp de peste o jumătate de secol, fermierii americani au dominat piaţa internaţională a porumbului, aceştia exportând mai mult decât orice altă ţară, însă în 2023 SUA au pierdut coroana de cel mai mare exportator de porumb al lumii în faţa Braziliei şi este posibil ca acestea să nu o recupereze niciodată, scrie Bloomberg.

În 2023, China a fost cel mai mare exportator de deflaţie, în condiţiile în care cererea internă a acesteia de oţel şi maşini s-a menţinut scăzută, potrivit Nikkei.

Preţurile a aproximativ 70% din exporturile majore ale Chinei au scăzut în ultimul an, iar companiile locale au optat din ce în ce mai mult să exporte stocurile în exces peste graniţe la preţuri scăzute.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO