Business Internaţional

Goldman ar putea cumpara cel mai mare creditor chinez

11.07.2005, 19:02 13

Banca americana de investitii Goldman Sachs ar putea face o investitie substantiala in Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), relateaza CNN Money, preluand informatii aparute in publicatia locala South China Morning Post.

Banca americana, care a facut echipa cu firma germana de servicii financiare Allianz, a inceput discutiile pentru a cumpara participatii in ICBC.

Purtatoarea de cuvant a Goldman a refuzat insa sa comenteze articolul.

Cu toate ca valoarea unei eventuale achizitii nu era clara, ziarul a relatat ca ar putea fi vorba de o investitie de mai multe miliarde de dolari. Acesta a citat si o sursa al carei nume nu a fost facut public, care declara ca managerii Goldman au acordat aprobarea preliminara pentru acesta investitie.

Alti jucatori care se afla in discutii cu ICBC sunt American Express, Fortis si Credit Suisse, a relatat South China Morning Post.

La inceputul acestei luni, alt ziar local, China Securities Journal, scria ca este probabil ca grupul Credit Suisse First Boston (CSFB) sa devina primul investitor strain in ICBC.

Presedintele Industrial and Commercial Bank of China purta discutii cu investitori straini pentru a vinde un procent de 10% pana la sfarsitul acestui an pentru a pregati astfel o oferta publica initiala care ar urma sa vina in 2006 sau 2007.

Banca ICBC, una dintre cele mai importante banci din China, a primit o injectie de lichiditati de 15 miliarde de dolari (12,5 miliarde de euro), ceea ce ii permite sa urmeze miscarea facuta de rivalele sale Bank of China si China Construction Bank care pregatesc oferte publice initiale.

Investitia a fost facuta de grupul Central Huijin Investement, care a fost infiintat la sfarsitul anului 2003, cand guvernul a contribuit cu 45 de miliarde de dolari (37,52 miliarde de euro) la capitalul bancilor Bank of China si Construction Bank.

Guvernul incearca sa reduca datoriile bancilor din sistem pentru a le pregati astfel pentru concurenta straina, care se preconizeaza ca se va inaspri o data cu liberalizarea de la sfarsitul anului viitor.

De curand, Goldman Sachs a ra-portat un castig net de 865 de milioane de dolari (721,26 milioane de euro) aferent celui de-al doilea trimestru fiscal, incheiat la 27 mai 2005. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24