Business Internaţional

Grecia face amnistie fiscală dacă evazioniştii plătesc o parte din bani

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2010, 23:15 26

Grecia s-a oferit să închidă cazuri de evaziune fiscalănerezolvate în valoare de sute de milioane de euro, în condiţiileîn care ţara adânc îndatorată depune eforturi pentru a-şi atingeţintele de buget în contextul unei diminuări puternice aveniturilor pe fondul măsurilor de austeritate, potrivit agenţieide presă Thomson Reuters.

Guvernul grec a aprobat un proiect de lege pentru închiderearapidă a unor procese deschise cu până la zece ani în urmă,potrivit oficialilor greci.

"Trebuie să existe un nou început", a declarat primul-ministrugrec George Papandreou. "Există 2,5 milioane de procese nerezolvatecare acoperă mai mult de un deceniu".

Guvernul se aşteaptă să obţină în acest an aproximativ 500 demilioane de euro (667,2 milioane $) de pe urma programului deamnistie fiscală, conform oficialilor.

După primele opt luni ale anului, veniturile bugetare nete auavansat cu numai 3,3% comparativ cu o ţintă anuală de 13,7%, înpofida unor majorări de taxe ce au inclus o creştere a TVA până la23%.

Peste 150.000 de procese fiscale aşteaptă să fie rezolvate, 1,3milioane de greci având datorii fiscale ce depăşesc 30 de miliardede euro. Acest lucru se întâmplă pentru că o decizie finală esteluată în decurs de şapte, până la zece ani, autorităţile fiscaleneputând verifica mai mult de 3% din volumul de cazuri anual.Guvernul consideră că în urma acestei măsuri, contribuabilii vorîncepe să clădească o relaţie de încredere mutuală cu autorităţilefiscale.

Criticii spun însă că astfel de programe, ce au mai fost oferiteîn trecut, încurajează evaziunea fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO