Business Internaţional

Grecia, Irlanda şi Portugalia nu îşi vor putea plăti datoriile

Autor: Gabriel Razi

31.10.2010, 23:43 22

Grecia, Irlanda şi Portugalia nu îşi vor putea plăti datoriile,a declarat preşedintele Institutului Ifo, Hans-Werner Sinn, scriePortofolio.hu.

"Germania a cumpărat titluri de stat ale Greciei, Irlandei şiPortugaliei în valoare totală de 200 de miliarde de euro, iar acumaceste ţări nu vor fi capabile să îşi plătească datoriile", spuneeconomistul german. Sinn crede că dezechilibrele macroeconomice aleţărilor cu probleme s-au născut din importul de capital înexces.
"Dacă ar fi investit capitalul importat, astăzi s-ar fi aflatîntr-o situaţie pozitivă. Au dus o viaţă mai bună deoarece opermiteau circumstanţele", spune despre ţările în cauză profesorulde economie de la Universitatea din München.

Hans-Werner Sinn a subliniat că, în timp ce alte ţări au acu­mulatdatorii, Germania a introdus o lege prin care băncile suntdescurajate să investească în ţări cu probleme econo­mice.
"Băncile nu mai îndrăznesc să investească economiile cetăţenilorgermani în ţări cum ar fi Grecia, Spania sau Statele Unite. Acumbăncile aleg Germania, acesta este şi principalul motiv pentrufluxul investiţional masiv. Economia noastră şi-a pierdut dinsoliditate pentru că a exportat capital în ţări cu deficite foartemari", spune economistul german.
Institutul Ifo, prezidat de Hans-Werner Sinn din 1999, este unuldintre cele mai mari think-tank-uri de analiză economică dinGermania, fiind cunoscut pentru publicaţiile sale periodice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO