Business Internaţional

Grecia îşi încearcă norocul pe pieţele financiare şi vrea să strângă 4 mld. euro

28.06.2010, 23:07 13

Grecia se pregăteşte să revină pe pieţele financiare lunaviitoare, intenţionând să atragă aproximativ 4 miliarde de euro încadrul primei tentative de finanţare lansată de la ajutorul externprimit luna trecută de la UE şi FMI, scrie Financial Times.

Petros Christodoulos, director al agenţiei de administrare adatoriilor din Grecia, a declarat că "intenţia noastră este sărostogolim titluri de trezorerie pe trei, şase şi 12 luni cuscadenţă în iulie".

UE şi FMI au aprobat rostogolirea datoriilor pe termen scurt înlunile iulie şi octombrie ale acestui an în cadrul unui acord deîmprumut în valoare de 110 miliarde de euro încheiat cu guvernulgrec.

Totuşi, investitorii au avertizat că decizia Greciei esteriscantă pentru că un eventual eşec ar afecta puternic încredereapieţelor. Marele test este cât va trebui să plătească Atena pentrua atrage cumpărători.

În prezent dobânda obligaţiunilor pe zece ani ale Greciei estede 10,56% pe an, nu departe de maximul de circa 12% atins laapogeul crizei. Banii luaţi de la UE şi FMI au o dobândă de circa5%, iar Grecia poate apela la aceştia timp de trei ani.

"Încrederea este fragilă în acest moment şi orice ştire negativădin partea Greciei ar putea declanşa o nouă criză", a avertizatSteven Major, din cadrul HSBC.

Un alt bancher a declarat că "dacă licitaţia nu merge binepentru Grecia, ar putea fi afectate alte ţări ca Portugalia şiSpania, care ar putea sfârşi prin a recurge la împrumuturi deurgenţă asemenea Greciei".

Guvernul grec este însă încrezător că încrederea pieţei se vaîntări înainte de vânzarea obligaţiunilor pe 13 şi 20 iulie, încondiţiile în care măsurile de reformare a sistemului de pensii destat, centrul planului de consolidare fiscală pe trei ani, urmeazăa fi aprobate de parlament în această săptămână.

Totuşi, oficialii de la Atena admit faptul că Grecia va finevoită să plătească dobânzi mai mari în cadrul licitaţiilor deobligaţiuni pentru că va dura ceva timp până când investitorii vorfi convinşi că procesul de consolidare fiscală decurge conformplanului. "Este vorba de datorii pe termen scurt. Avem suficienttimp pentru a reveni pe pieţe pentru o sumă considerabilă", adeclarat un oficial grec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO