Business Internaţional

Grecii sunt inventivi când vor să fure statul: un fost poliţist a “inventat” 19 copii pentru a încasa ajutoare de stat

Grecii sunt inventivi când vor să fure statul: un fost poliţist a “inventat” 19 copii pentru a încasa ajutoare de stat

Autor: Alexandru Stefan Matei

15.12.2011, 18:05 181

Un fost poliţist grec a "inventat" 19 copii pentru a cere ajutoare de stat pentru ceea ce ar fi fost cea mai numeroasă familie din Grecia. El a fost arestat pentru fraudă, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Fostul poliţist, divorţat şi fără copii, şi-a părăsit locul de muncă unde câştiga 1.000 de euro pe lună în 2001, de atunci trăind doar din ajutoarele de stat.

Folosind fotografii găsite pe internet, bărbatul de 54 de ani a fabricat în fiecare an începând cu 1996 certificate de naştere şi alte documente necesare pentru a cere bani de la stat. Poliţia estimează că prejudiciul este de cel puţin 150.000 de euro, dar valoarea reală ar putea fi mult mai mare.

Frauda a fost atât de bine pusă la punct încât oamenii legii au realizat că este ceva în neregulă abia când şi-au dat seama că aceasta este falimia cu cei mai mulţi copii din Grecia. În medie, familiile au doi sau trei copii.

"Nu am mai văzut o astfel de escrocherie", a declarat un poliţist sub protecţia anonimatului. Fostul poliţist a fost arestat miercuri când a mers să încaseze 8.000 de euro de la agenţia de stat pentru forţa de muncă OAED.

Evaziune fiscală extinsă, un sistem de ajutoare sociale generos şi un sector public ineficient sunt considerate cauzele crizei financiare prin care trece Grecia şi care ameninţă să spargă zona euro. Într-un alt caz, o echipă de investigatori au descoperit recent că un fermier de pe insula Thasos, care deţinea un Ferrari şi un Porsche, era de fapt cămătar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO