Business Internaţional

Grecii trebuie să îndure cinci ani grei de austeritate pentru a salva băncile private

Grecii trebuie să îndure cinci ani grei de austeritate pentru a salva băncile private

Grecii trebuie să îndure cinci ani grei de austeritate pentru a salva băncile private

Autor: Alexandru Matei, Bogdan Cojocaru

30.06.2011, 00:05 1101

Parlamentarii greci au votat ieri pentru adoptarea măsurilor deausteritate în valoare de 28 mld. euro, sub presiuneamanifes­tan­ţi­lor, care au asediat clădirea par­la­mentului.Băncile private din Europa pot răsufla uşurate.

Ca urmare a adoptării măsurilor de austeritate, în următoriicinci ani grecii vor plăti taxe mai mari, iar an­ga­jaţii la statîşi vor vedea sala­riile reduse şi cu până la 30%. Gu­vernul vacheltui mai puţini bani pe edu­caţie, apă­rare şi să­nătate şi vavinde o mare parte din compa­niile sau activele imo­biliare pe carele deţine.

"Trebuie să ne aşezăm ţara pe fundaţii solide", a de­claratpremierul elen George Papan­dreou.

Votul de ieri a avut o miză imensă, atât pentru Grecia, caurmare a faptului că apro­barea pachetului de măsuri de austeritatea fost impusă de creditorii internaţionali ai Gre­ciei dreptcondiţie pentru eliberarea unei tranşe de 12 mld. euro fără de careţara ar fi intrat în incapacitate de plată a datoriilor. Băncilefranceze şi germane, care au expunerea cea mai mare pe Grecia, auprimit un balon de oxigen. Pentru zona euro, votul a fost hotărâtorpentru că dacă grecii ar fi respins austeritatea, criza s-ar fiextins şi în alte state şi ar fi pus la îndoială chiarsupravieţuirea monedei euro, conform multor economişti.

Pe lângă aceşti bani, UE şi FMI au căzut de acord să acordeGreciei un al doilea ajutor extern, ce va avea o valoare similarăprimului, de circa 110 mld. euro. Diferenţa între cele douăajutoare este că de această dată va fi implicat şi sectorul privat,băncile germane şi franceze acceptând deja să reinvestească înobligaţiuni elene pe termen lung banii pe care Atena îi va plăticând titlurile deja emise ajung la maturitate.

Decizia parlamentului elen a fost ca o descătuşare pentruinvestitori, bursele eu­ropene şi moneda euro avansând. IndiceleFTSE -Londra avan­sa în a doua ju­mătate a şedinţei cu 1,43%, întimp ce indicele DAX - Frank­furt urcase cu 1,94%. La Paris, CAC 40a avut o creştere de 1,76%.

Măsurile de austeritate ale guvernului sunt foarte nepopulare,sondajele de opinie sugerând că 80% din greci nu le vor. Ca urmare,dezba­terile parlamentare au fost însoţite de pro­teste violente pestrăzile Atenei, unde mii de poliţişti au fost nevoiţi să ţină subcontrol demonstranţi care cred că planul guvernului va împovăra şimai mult populaţia şi va duce la pierderea a nume­roase locuri demuncă.

Grecia are datorii de 328 mld. euro, adică 142,8% din PIB. Înurmătorii cinci ani, mă­surile de austeritate adoptate şipriva­ti­ză­rile ar trebui să aducă statului 78 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO