Business Internaţional

Groupama a cumparat divizia de asigurari a OTP

12.02.2008, 19:10 34

OTP Bank, cea mai mare banca comerciala a Ungariei, a anuntat ca a selectat compania franceza de asigurari Groupama drept cumparator al diviziei sale de asigurari, OTP Garancia, conform Portfolio.hu.
Printre rivalele companiei franceze in cursa pentru Garancia s-au numarat AIG, Aegon, Z?rich Financial Services si compania germana Ergo Versicherungsgruppe.
Ca parte a "cooperarii strategice dintre OTP Bank si Groupama", firma franceza va achizitiona pana la 8% din actiunile OTP Bank, 5% imediat dupa finalizarea tranzactiei, estimata pentru trimestrul doi al acestui an. Restul de 3% va fi achizitionat in anumite conditii.
Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 164 de miliarde de forinti (aproximativ 617 milioane de euro).
"Groupama a incheiat un acord de achizitionare de la OTP Bank a 100% din OTP Garancia, una din cele mai importante companii de asigurari din Ungaria, impreuna cu filialele sale din Bulgaria, Romania si Slovacia", se arata intr-o declaratie a Groupama.
Groupama se extinde in Europa ca parte a pregatirilor pentru o vanzare initiala de actiuni, scrie Bloomberg.
Anul trecut, compania a achizitionat o divizie a companiei italiene de asigurari Assicurazioni Generali si divizia greaca de asigurari a bancii franceze Credit Agricole. In urma achizitiei Garancia, Groupama va beneficia de un acces sporit in Europa de Est, unde pietele si veniturile cresc intr-un ritm mai rapid decat in Europa de Vest.
Aceste "regiuni sunt piete atractive pentru Groupama", a declarat CEO-ul companiei, Jean Azema. Acum, "Groupama dispune de platforma necesara pentru a deveni un jucator international semnificativ in regiune".
In ceea ce priveste OTP, banca a incheiat aceasta tranzactie ca parte a unei strategii prin care incearca sa se concentreze pe extindere pe alte piete fata de cea locala, unde ritmul de crestere a incetinit. OTP incearca sa se extinda in Rusia si pe alte piete, a declarat CEO-ul bancii, Sandor Csanyi.
In ultimii sase ani, OTP a cheltuit peste 3 miliarde de dolari, achizitionand banci din Bulgaria pana in Rusia pentru a-si reduce dependenta de piata din Ungaria.
"Aceasta tranzactie ne ajuta sa ne concentram mai mult pe activitatea noastra de baza, cea din sectorul bancar", a declarat Csanyi, aratand ca OTP Bank vrea sa fie pregatita pentru consolidarea si turbulentele de pe piata bancara.
Banca va utiliza suma obtinuta din vanzare pentru noi achizitii. OTP Bank ar fi interesata sa achizitioneze Constantia Privatbank din Austria, conform presei din Ungaria.
In urma tranzactiei incheiate, OTP Bank si Garancia vor incheia parteneriate pe termen lung pe segmentele de bancassurance si assurbanking, care, pe termen lung, vor acoperi toate cele noua tari unde OTP Bank detine operatiuni: Ungaria, Bulgaria, Romania, Ucraina, Rusia, Croatia, Serbia, Muntenegru, Slovacia.

Garancia-Groupama

Ca parte a tranzactiei, Groupama va achizitiona 8% din actiunile OTP Bank, din care 5% in momentul finalizarii tranzactiei.
In urma achizitiei Garancia, Groupama va beneficia de un acces sporit in Europa de Est, unde pietele si veniturile cresc intr-un ritm mai rapid decat in Europa de Vest.
OTP a incheiat aceasta tranzactie ca parte a unei strategii prin care incearca sa se concentreze pe extindere pe alte piete fata de cea locala, unde ritmul de crestere a incetinit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels