Business Internaţional

Guvernul Italiei este în război cu companiile aeriene

Guvernul Italiei este în război cu companiile aeriene

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2023, 00:04 339

Companiile aeriene au cerut Comisiei Europene să intervină într-o dispută cu privire la planul guvernului italian de a limita tarifele pe anumite rute de zbor, aceasta fiind cea mai recentă ciocnire dintre premierul Giorgia Meloni şi Italia corporatistă, scrie Financial Times. 

Pe lângă o suprataxă surpriză pe profitul băncilor, guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a prezentat săptămâna trecută planuri de plafonare a preţurilor pentru zborurile între Italia continentală şi insulele Sicilia şi Sardinia, după ce preţurile biletelor au crescut cu 70% pe acele rute.

Companiile aeriene au răspuns cu furie la ceea ce percep a fi o încercare neobişnuită de a limita tarifele. Organizaţia de lobby Airlines for Europe (A4E) a cerut Bruxelles-ului „să clarifice cu statul italian dacă această intervenţie are impact asupra pieţei libere şi dereglementate a transportului aerian din Europa“, potrivit unei scrisori văzute de Financial Times.

„Suntem profund îngrijoraţi de faptul că, dacă această lege este adoptată, ar putea crea un precedent şi ar putea provoca un efect de domino care va duce la adoptarea unor reglementări similare în alte state membre ale UE“, a spus directorul general al A4E, Ourania Georgoutsakou.

Conform planului italian, tarifele aeriene în timpul vârfului de sezon vor fi limitate la 200% din preţurile medii. Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa, a descris iniţiativa Italiei ca fiind „ilegală“ conform legislaţiei UE.

Transportatorul low-cost a spus că intervenţia va „avea consecinţa nedorită“ a creşterii tarifelor aeriene pe termen lung prin reducerea numărului de zboruri şi de pasageri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO