Business Internaţional

Harta vânzărilor de armament ale SUA şi Rusia. Cum îşi impart influenţă militară cele două mari puteri

Harta vânzărilor de armament ale SUA şi Rusia. Cum...

Autor: Ştefan Stan

18.08.2014, 14:38 9541

Deşi Războiul Rece a luat sfârşit în urmă cu peste 20 de ani, Rusia şi Statele Unite rămân în continuare principalii furnizori de armament la nivel mondial, cu exporturi cumulate de aproape 60 de miliarde de dolari anual, scrie Business Insider.

Statele Unite furnizează armament în principal către aliaţii săi din NATO şi în Orientul Mijlociu, în ţări ca Turcia, Israel sau Arabia Saudită. Rusia înarmează alte ţări în curs de dezvoltare, dar şi zone întregi din Asia de Sud-est şi Africa de Nord.

Conform unui raport al institutului de cercetare Stockholm International Peace, SUA a livrat armament către 59 de ţări care nu sunt pe statele de plată ale Rusiei, în timp ce Moscova a furnizat echipament militar către doar 15 state fără legături cu SUA.

De asemenea, 15 ţări, printre care şi Brazilia, India, Afghanistan şi Irak, au primit armament atât de la Rusia, cât şi de la SUA.

Emiratele Arabe Unite au făcut cele mai mari plăţi către Statele Unite pentru armament, respectiv 3,7 miliarde de dolari în perioada 2012-2013. În acelaşi interval, cele mai mari comenzi către Rusia le-a făcut India, în valoare de 13,6 miliarde de dolari.

În total, în 2012 şi 2013 SUA au vândut armament de 26,9 de miliarde de dolari, în timp ce Rusia a livrat echipament militar de 30 de miliarde de dolari.

Sursă grafic: Business Insider. Click  aici pentru imaginea mărită

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO