Business Internaţional

HSBC a avut profit in crestere, in ciuda unei noi operatiuni de writedown

13.05.2008, 19:58 20

HSBC, cea mai mare banca europeana din punctul de vedere al valorii de piata, a anuntat un profit in crestere in primul trimestru, in ciuda unei operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 3,2 mld. dolari (2 mld. euro) avand legatura cu creditele neperformante din Statele Unite, scrie Bloomberg.
In ultimul trimestru al anului trecut banca a realizat operatiuni de writedown in valoare de 4,6 miliarde de dolari (2,9 mld. euro).
"Perspectivele legate de evolutia din restul anului sunt in continuare greu de estimat in conditiile actuale", a declarat Stephen Green, presedinte al bancii.
HSBC, care realizeaza aproximativ doua treimi din profit pe pietele emergente, a anuntat in luna martie ca economia Statelor Unite si perspectivele legate de pietele de credit ar putea cunoaste o inrautatire inainte de a isi reveni.
Recent, banca a anuntat ca exista sanse sporite ca economia americana sa intre in recesiune in acest an. Banca cu sediul in Londra a pus deoparte aproximativ 12 mld. dolari pentru pierderile de pe piata creditelor din SUA anul trecut si inca 5,2 miliarde de dolari pentru creditele din restul lumii.
Profitul net a avansat cu 21% in 2007, pana la 19,1 miliarde de dolari, pe fondul cresterii din creditare inregistrata in Asia si America Latina.
Actiunile HSBC au avansat cu 1,1%, pana la 876 pence pe bursa londoneza inainte de anuntul rezultatelor, valoarea bancii plasandu-se la aproape 115 miliarde de lire sterline (224 de miliarde de dolari). Actiunile bancii au castigat 3,9 procente in acest an, cea mai buna performanta din cadrul FTSE 350 Banks Index, care a inregistrat o scadere de 8,7%.
Companiile financiare din intreaga lume au consemnat pierderi de 323 de miliarde de dolari in urma prabusirii sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Royal Bank of Scotland Group, a doua mare banca britanica, a realizat operatiuni de writedown in valoare de 5,9 miliarde de lire sterline avand legatura cu active bazate pe credite in acest an, inclusiv obligatiuni cu grad ridicat de risc. Banca va atrage 12 miliarde de lire sterline intr-o oferta de drepturi si va vinde active de aproximativ 4 miliarde de lire sterline pentru a-si consolida capitalul erodat de operatiuni de writedown si de achizitia activelor ABN Amro.
HSBC a anuntat ca-si va accelera activitatea de creditare pe segmentul ipotecar in acest an in conditiile in care bancile, incluzand HBOS, isi reduc activitatile similare pe fondul crizei de lichiditati.
Directorul executiv al HSBC, Michael Geoghegan, a inlocuit managerii americani, a inchis divizii ipotecare si a sistat tranzactionarea de titluri bazate pe credite ipotecare in Statele Unite ca reactie la problemele de pe piata subprime.
Banca, ce a suferit pierderi legate de credite in valoare de 10,6 miliarde de dolari pe plan mondial in 2006, este presata de investitorul Knight Vinke Asset Management in sensul acceptarii unei revizuiri a strategiei sale si vanzarii operatiunilor americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO