Business Internaţional

Ikea este acuzată de evaziune fiscală de 1,1 miliarde de dolari. Cine este "fundaţia secretoasă olandeză care deţine grupul Ikea“

Ikea este acuzată de evaziune fiscală de 1,1 miliarde...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.02.2016, 00:04 4796

Partidul Verzilor, o formaţiune pan-UE, acuză Ikea de o evaziune fiscală de 1,1 miliarde de dolari între 2009 şi 2014 prin transferarea profi­turilor din Europa printr-o subsidiară din Olanda.

Comisia Europeană investighează acuzaţiilor Verzilor. Ikea a răspuns: „Ne plătim taxele respectând întru totul regulile naţionale şi inter­naţionale“. Verzii au un întreg raport privind frauda Ikea. Un capitol întreg al acestuia este dedicat „fundaţiei secretoase olandeze care deţine grupul Ikea.“

În 1982, Ingvar Kamprad, pa­triarhul grupului, a transferat drep­turile de proprietate asupra compa­niei-mamă a grupului Ikea, Ingka Holding BV, către o fundaţie cu domiciliul în Olanda, Stichting INGKA, se arată în raport. Do­cumentele legale şi financiare care ar permite înţelegerea implicaţiilor financiare ale acestei structuri de ownership nu sunt publice, potrivit legislaţiei olandeze. Având în vedere aceasta, este imposibil de determinat dacă proprietarii IKEA Group au stabilit această structură pentru „optimizare“ fiscală. Ceea ce este sigur este că explicaţiile date în privinţa acestei structuri oferite de fondatorul Ikea nu sunt credibile dacă sunt analizate cu atenţie.

Stichting INGKA nu este o fundaţie caritabilă, cel puţin nu acesta este scopul ei principal. Statutul ei, modificat în 2013, arată că fundaţia este „liberă de profit“ şi că fondurile sale pot fi folosite doar pentru finan­ţarea Ikea Group. Pe de altă parte, Stichting INGKA nu este proiectată să fie fundaţie caritabilă în Olanda, iar contribuţiile caritabile făcute publice de Ikea Foundation (care suprave­ghează activităţile caritabile ale Ikea Group) sunt cel mult modeste.

În 2014, IKEA Foundation a raportat doar 104 mil. dolari în cheltuieli în sco­puri caritabile, faţă de profit de 3,3 mld. euro şi active de 44,6 mld. euro raportate de Ikea Group. Stichting INGKA este încă con­trolată de familia Kamprad şi de asociaţi apropiaţi. Statutul Stichting INGKA stipulează că va fi condusă de board cu cinci membri, printre care doi membri ai familiei Kamprad. În pre­zent, aceste persoane sunt copiii lui Ingvar, Jonas şi Peter Kamprad.

Printre membrii boardului care nu fac parte din familia Kamprad fi­gurează Karl Frederik Paulsson, fiul fondatorilor Peab, o mare firmă de construcţii suedeză care construieşte magazine pentru Ikea, Johan Kuylenstierna, un bancher care conduce o firmă de asset management din Luxemburg, şi Göran Grosskopf, om de afaceri şi profesor de drept fiscal, fost preşedinte al IKEA Group şi prieten apropiat cu Ingvar.

Grosskopf este preşedintele boardului Peab, iar Kamprad Family Foundation este acţionar important la această companie. Aceste fapte par să contrazică afirmaţiile lui Ingvar Kamprad că „a decis să dea Ikea unor fundaţii independente“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO