Business Internaţional

În Balcani e din nou război: unul comercial

În Balcani e din nou război: unul comercial

Autor: Bogdan Cojocaru

30.12.2018, 13:21 24473

Guvernul Republicii Kosovo a modificat o decizie luată în noiembrie de a impune o taxă de import de 100% pentru toate mărfurile produse în Serbia şi Bosnia prin extinderea domeniului său de aplicare pentru a include mărfurile fabricate sub mărci internaţionale în cele două ţări vecine, scrie SeeNews. Serbia nu recunoaşte Kosovo ca stat suveran.

Decizia reprezintă o reacţie la încercările susţinute ale Belgrdului de a eroda suveranitatea Kosovo, a declarat premierul kosovar Ramush Haradinaj.

Oficialul a adăugat că premierul sârb Ana Brnabic trimite scrisori premierilor statelor care au recunoscut independenţa Kosovo în care îi îndemnă să revină asupra deciziei. Haradinaj a precizat că tăcerea oficialilor UE pe această temă este inacceptabilă.

Pe 21 noiembrie guvernul kosovar a anunţat că va majora taxele de import pentru toate bunurile produse în Serbia şi Bosnia la 100%, de la 10% cât era nivelul anterior, pentru a proteja suveranitatea şi interesele Kosovo.

Decizia a atras criticile UE. Johannes Hahn, comisarul european pentru extindere, a declarat că noile tarife impuse importurilor din Serbia şi Bosnia sunt inacceptabile şi împotriva principiilor Spaţiului Economic Regional (AEC) şi ale Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA).

Serbia a fost în 2017 cel mai mare importator pentru Kosovo, cu importuri de aproximativ 450 de milioane de euro, în timp ce importurile din Bosnia s-au situat la aproximativ 82 de milioane de euro, potrivit datelor biroului de statistică al Kosovo.

Kosovo şi-a declarat în mod unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008 şi este recunoscut ca atare de 193 de state membre ale ONU. Este singura ţară din Balcanii de Vest ai cărei cetăţeni au nevoie de viză pentru a călători în statele membre ale UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO