Business Internaţional

În Croaţia creşte un superretailer

În Croaţia creşte un superretailer

Autor: Bogdan Cojocaru

08.08.2023, 00:04 460

Retailerul croat Studenac, înfiinţat în 1991, a achiziţionat concurentul Spar Trgovina, la fel de bătrân, ceea ce-i duce numărul total de magazine la peste 1.200 şi îi consolidează prezenţa în regiunile continentale ale ţării, scrie SeeNews. 

„Spar se potriveşte perfect cu strategia noastră de a opera magazine de cartier care sunt părţi atât mici, dar esenţiale ale comunităţilor lor locale“, a spus preşedintele consiliului de administraţie al Studenac, Michal Senczuk. El nu a dezvăluit valoarea investiţiei. Spar are 40 de magazine şi a fost fondat în 1992, având acum 150 de angajaţi. Aceasta este a doua achiziţie pe care Studenac o face în acest an.

În mai, compania a preluat Strahinjcica, un lanţ de 47 de magazine din regiunea aflată la nord de Zagreb, în timp ce achiziţiile de anul trecut au crescut numărul de puncte de vânzare cu aproape 350. Pe lângă achiziţii, Studenac urmăreşte o strategie de creştere organică, cu planuri de a deschide 120 de noi locaţii în acest an. Compania vizează o cotă de piaţă de 10% şi poziţia numărul trei după vânzări în 2025.

Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari fonduri de capital privat din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat Studenac în urmă cu cinci ani, investind peste 260 de milioane de euro. Studenac are peste 5.900 de angajaţi. Bogdan Cojocaru

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO