Business Internaţional

In energie, est-europenii se cumpara intre ei

18.02.2004, 00:00 17



Furnizorul ceh de energie electrica CEZ a inaintat oferte preliminare pentru preluarea a sapte distributori de energie electrica bulgari, potrivit declaratiilor lui Ladislav Kritz, purtatorul de cuvant al companiei.



CEZ isi pregateste echipe formate din consultanti si reprezentanti ai distribuitorilor regionali de energie din Cehia pentru lansarea operatiunilor de due dilligence asupra distribuitorilor care au fost impartiti in trei grupuri, numai companiile din sectorul energetic urmand sa participe la privatizare.



CEZ spera ca prin achizitionarea distribuitorilor de energie electrica bulgari si slovaci va putea sa creeze un grup energetic puternic, capabil sa concureze pe piata Uniunii Europene, a precizat Kriz.



In ofertele preliminare, CEZ va fi sfatuita de firma de consultanta CAIB, care a reusit sa castige contractul in detrimentul companiilor Deloitte & Touche, ABN Amro si KPMG.



Anul viitor, Bulgaria planuieste sa-si vanda participatiile de 51-70% detinute la cei sapte distributori. Firmele respective care impreuna au avut un profit brut de peste 60 mln. dolari in 2002 ofera servicii unui numar de 4,5 mil. clienti.



Potrivit Reuters, alti investitori interesati de preluarea distribuitorilor bulgari sunt compania italiana Enel, cea germana E.ON, dar si companiile grecesti si austriece, Public Power Corp, respectiv EVN.



In acelasi timp, compania petroliera maghiara MOL a inceput operatiunile de due dilligence pentru grupul petrochimic ceh Unipetrol, dar va face o ofera angajanta doar daca analizale vor arata ca Unipetrol va adauga valoare companiei maghiare, in urma achizitionarii, potrivit declaratiilor lui Dusan Valuch, purtator de cuvant al Slovnaft, compania petroliera slovaca din care MOL detine 98,4%. Declaratiile lui Valuch au confirmat remarcile facute in Bratislava de Gyoergy Mosonyi, directorul executiv al Mol.



Mosonyi a refuzat insa sa spuna cati bani este dispusa Mol sa cheltuiasca pentru achizitionarea participatiei de 63% detinuta de stat la Unipetrol.



Mol este unul dintre cei trei ofertanti intrati in runda a doua a negocierilor pentru cumpararea Unipetrol. Alaturi de Mol, in competitie au mai ramas RoyalDutch/Shell si PKN Orlen din Polonia, care coopereaza cu gigantul american Conoco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24