Business Internaţional

În Europa, penuriile de locuinţe se adâncesc şi fac apartamentele de închiriat din ce în ce mai greu de găsit

În Europa, penuriile de locuinţe se adâncesc şi fac...

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2023, 00:05 2051

Chiriile în creştere şi deficitul de locuinţe reprezentau deja o pro­vocare semnificativă pentru europeni înainte de pandemie, însă războiul din Ucraina, inflaţia şi preţurile ridicate la energie şi construcţii au amplificat problemele.

Tema penuriilor de locuinţe este una comună la nivelul întregii Europe. Date privind zona euro arată că numărul autorizaţiilor de construcţie se situează sub jumătatea celui din ultimul ciclu din 2007/2008.

În Germania, deficitul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, potrivit Reuters. Iar experţii imobi­liari anticipează un declin în conti­nuare al construcţiilor de locuinţe noi anul viitor, relevă un raport al federaţiei ZIA din sector. Diferenţa dintre ofertă şi cerere ar putea creşte la 700.000 de clădiri în următorii ani.

Raportul pune această situaţie dramatică pe seama creşterii costu­rilor de finanţare datorate dobânzilor mai mari şi scumpirii materialelor de construcţii.

În Olanda, peste jumătate din tineri raportează sentimente de furie, tristeţe şi stres din cauza crizei rezi­denţiale. Firma de consultanţă Capi­tal Value arată că presiunile asupra sistemului rezidenţial sunt fără precedent, anticipând o penurie de 316.000 de locuinţe până în 2024.

Penuria de locuinţe în oraşe ca Amsterdam, Utrecht, Hara şi Rotter­dam, populate de studenţi şi turişti, continuă. Incapacitatea guvernului de a acoperi nevoia în creştere de locuinţe declanşează proteste în fiecare an.

În Spania, astfel de penurii sunt consemnate în special în oraşele Madrid şi Barcelona, care găzduiesc cel mai mare număr de imigranţi, studenţi şi turişti.

Şi Polonia se confruntă cu un deficit de 2 milioane de locuinţe, scrie Notes from Poland.

În oraşele din întreaga Europă, din cauza acestei penurii, apartamentele de închiriat sunt din ce în ce mai greu de găsit, iar chiriile sunt împinse la maxime record, notează Bloomberg.

În Zurich, cei care vânează apartamente iau cu ei vin şi ciocolată la vizionări pentru a avea mai multe şanse în faţa celorlalţi. În Amsterdam, studenţii încep să caute apartamente de închiriat cu luni întregi înaintea începerii cursurilor. În Dublin şi Lisabona, tinerii renunţă şi se mută înapoi cu părinţii.

Tendinţa creşterii rapide a chiriilor de la pandemie nu este unică pentru Europa, dar a fost exacerbată aici de dimensiunea relativ mică a oraşelor şi de concentrarea mai mare de clădiri istorice.

Dacă guvernele nu vor lua măsuri, în special la nivelul ofertei de locuinţe, acestea riscă să crească drastic inegalitatea în condiţiile în care cei care nu-şi permit să cumpere o proprietateă cheltuie o parte mai mare din venituri pe locuinţă.

În multe oraşe din Europa de est, penuria de locuinţe şi scumpirea dramatică a chiriilor sunt exacerbate de influxul puternic de ucraineni.

Guvernele se străduiesc să găsească soluţii, dar optează adesea pentru remedii pe termen scurt care tind să aibă efecte nedorite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO