Business Internaţional

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale generale

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale generale

Autor: Laura Buciu

05.11.2023, 08:51 13

În Republica Moldova au loc duminică alegeri locale generale. Cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la cele 1.958 de secţii de votare pentru a-şi alege primarii şi consilierii. Procedura de vot a demarat la ora 07.00 şi se va încheia la ora 21.00, potrivit Moldpres.

Ca rezultat al scrutinului local, urmează a fi aleşi 898 de primari şi 11 058 consilieri locali. Pentru aceste funcţii candidează peste 3.900 de persoane care îşi doresc să ocupe fotoliul de primar şi peste 56.000 de cetăţeni care vor să fie consilieri.

În total, pentru scrutin au fost tipărite 7.669.667 buletine de vot în limbile română şi rusă, fiind cheltuite în acest scop 5,7 milioane de lei. Lungimea buletinelor de vot diferă în funcţie de numărul de candidaţi înscrişi în buletin.

Buletinele de vot se disting după culoare. Astfel, buletinul pentru alegerea primarului satului (comunei), oraşului (municipiului) este de culoare roz, pentru alegerea primarului municipiului Bălţi şi a primarului general al municipiului Chişinău – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale) – gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălţi şi Chişinău) – bej.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, numărul de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 2 octombrie 2023, este de 3.302.399. Din numărul total, 2.762.125 cetăţeni cu drept de vot sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferenţa cuprinde persoanele care au cetăţenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării şi cetăţenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Pentru alegerile locale generale din acest an au fost alocate din bugetul de stat peste 154 de milioane de lei.

Scrutinul va fi monitorizat de peste 1.500 de observatori naţionali şi internaţionali.

Ultimele alegeri locale generale s-au desfăşurat pe 20 octombrie 2019. Mandatul aleşilor locali este de patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO