Business Internaţional

În timp ce avertismentele sumbre privitoare la investiţiile străine din China abundă, companiile germane pariază în continuare masiv pe a doua mare economie a lumii

În timp ce avertismentele sumbre privitoare la...

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2024, 00:05 5765

Cel mai recent avertisment împotriva investiţiilor în China vine din partea gigantului american american Goldman. Printre motivele avansate de acesta se numără aşteptările privitoare la o încetinire constantă a economiei în următorul deceniu, cât şi o lipsă de claritate legată de politicile strategilor chinezi, potrivit Bloomberg.

Un alt colos american, JPMorgan, are la rândul său o perspectivă mode­rată referitoare la investiţiile străine din China. „Va fi necesară o perioadă mai lungă de timp până când investi­to­rii vor vedea o piaţă chinezească mai sănătoasă“, declara la începutul anului Mixo Das, strateg în cadrul băncii, pentru CNBC.

În opinia lui Mohammed El-Erian, de la Allianz, investitorii au dreptate când nu mai văd China ca pe un pariu de investiţii pe termen lung.

Cândva preţuită pentru mira­colele sale economice repetate care au scos sute de milioane de oameni din sărăcie, China este percepută în prezent ca fiind pe un teren mai instabil, riscând să cadă în te­muta capcană a venitu­lui mediu, unde ţările au dificultăţi în a depăşi faza în care creşterea economiei depinde masiv de costuri scăzute şi o cerere globală puternică, scrie acesta într-o opinie publicată de Financial Times.

Investiţiile străine directe noi în China au coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel din trei ani, notează Bloomberg.

Ministerul chinez al comerţului declarase iniţial că 2023 va fi „anul investiţiilor în China“. Însă încetinirea economiei şi declinul pieţelor financiare, o revenire fragilă de pe urma pandemiei, o serie de investigaţii privind firmele străine şi arestarea unui executiv japonez s-au combinat pentru a diminua disponibilitatea firmelor străine de a investi mai mult în China.

La începutul anului, ministerul venise cu 24 de reforme specifice pentru încurajarea investiţiilor străine, însă doar acţiuni restrânse au fost lansate deocamdată.

Liderii chinezi au setat o ţintă ambiţioasă pentru creşterea economică din 2024 în încercarea de a întări încrederea într-o economie care se confruntă cu cele mai mari provocări din ultimele decenii, relatează The New York Times.

Totuşi, aceştia au anunţat doar măsuri modeste pentru stimularea creşterii, abţinându-se de la genul de acţiuni îndrăzneţe dorite de comunitatea de business pentru soluţionarea crizei sectorului imobiliar, întăririi încrederii gospodăriilor chineze şi redresării reticenţei investitorilor.

În ciuda avertismentelor şi contextului sumbru, investiţiile directe ale companiilor germane în China au atins un nivel record de aproape 12 miliarde de euro anul trecut, demonstrând o dorinţă de extindere în a doua mare economie a lumii, conform Bloomberg.

Investiţiile în China ca proporţie din investiţiile totale directe peste graniţe ale Germaniei au crescut la 10,3% anul trecut, cel mai ridicat nivel din 2014.

Iar, potrivit unui sondaj recent realizat de Camera de Comerţ Germană din China, peste jumătate din companiile germane prezente în China intenţionează să-şi crească investiţiile în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO