Business Internaţional

În timp ce în America o nouă majorare de dobânzi nu mai este sigură din cauza turbulenţelor bancare, în Europa BCE nu are de ales decât să continue scumpirea creditului

În timp ce în America o nouă majorare de dobânzi nu...

Autor: Catalina Apostoiu

27.04.2023, 00:05 2316

Traderii de obligaţiuni nu mai sunt pe deplin convinşi că banca cen­trală americană (Fed) va mai opera o majorare de un sfert de punct pro­cen­tual a dobânzilor, scrie Bloomberg.

Pe fondul declinului acţiunilor băn­cilor regionale americane, titlu­rile americane de trezorerie au urcat puternic, investitorii îndreptându-se în masă către active refugiu.

„Piaţa obligaţiunilor reacţionea­ză la veştile privind băncile regio­nale“, arată Michael Cudzil, manager la PIMCO. „Este prea devreme să vorbim de o criză, însă există îngri­jorări că un număr în creştere de bănci ar putea intra sub presiune“.

Acţiunile băncii californiene First Republic Bank au fost suspen­date după prăbuşirea preţului acesto­ra, compania anunţând că analizează vânzarea de active de până la 100 mi­liarde de dolari ca parte a unui plan mai amplu de salvare.

Banca se luptă să-şi consolideze bilanţul pentru a evita să fie preluată de FDIC şi să pregătească terenul pentru o posibilă majorare de capital. Aceasta ar putea avea nevoie de guvernul american pentru facilitarea negocierilor cu unele dintre cele mai mari bănci ale ţării pentru stabilizare.

Vânzările masive de acţiuni First Republic Bank au provocat alarmă în Washington, potrivit Financial Times. Oficialii guvernamentali şi a­u­torităţile încearcă să vină cu un plan de stabilizare a băncii cu probleme.

Preţul acţiunilor băncii a conti­nuat să scadă la o zi după ce aceasta a dezvăluit că clienţii săi au retras 100 mi­liarde de dolari din depozite în tim­pul turbulenţelor de luna trecută.

În Europa, Banca Centrală Eu­ropeană trebuie să urce în continuare costurile de finanţare pentru că infla­ţia rămâne prea ridicată, a declarat recent Boris Vujcic, membru al con­siliului guvernator al băncii, notează Bloomberg.

„Inflaţia este în scădere, însă in­flaţia de bază este în continuare ridi­cată. Nu avem de ales decât să majo­răm în continuare dobânzile. Trebuie să facem acest lucru până vom vedea o schimbare de tendinţă“, a susţinut Vujcic.

La şedinţa de politică monetară din 4 mai, oficialii BCE sunt aşteptaţi să aleagă între o majorare de un sfert de punct şi una de jumătate de punct.

Cei mai mari administratori de active ai lumii sunt din ce în ce mai divizaţi cu privire la cât de mult se va retrage inflaţia de la cele mai ridicate niveluri din decenii.

Pe de o parte, firme ca Allianz şi TCW Group spun că Fed-ul şi alte bănci centrale vor continua majorările de dobânzi în pofida impactului negativ asupra economiilor, iar de cealaltă parte giganţi ca BlackRock şi DoubleLine se îndoiesc că strategii sunt dispuşi să provoace pierderi uriaşe de locuri de muncă.

Această diviziune reflectă cât de dificilă a devenit politica monetară în sine, în special cu presiunile inflaţioniste, din SUA până în UK şi zona euro, menţinându-se ridicate şi cu datele privind inflaţia generală şi de bază trimiţând semnale amestecate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO