Business Internaţional

În timp ce Spania vrea să le facă viaţa mai uşoară oamenilor impozitând utilităţile şi băncile, Germania vrea să ajute companiile de gaze taxându-i pe consumatori

În timp ce Spania vrea să le facă viaţa mai uşoară...

Autor: Catalina Apostoiu

31.07.2022, 17:06 126

Coaliţia de guvernare de stânga din Spania a introdus un proiect de lege pentru introducerea unei taxe temporare pe bănci şi companii de utilităţi din domeniul energiei cu scopul obţinerii a 7 miliarde de euro până în 2024 pentru finanţarea de măsuri menite să diminueze criza costurilor de trai, relatează Reuters.

„Nu există justiţie socială fără justiţie fiscală“, a declarat un purtă­tor de cuvânt al Partidului Socialist, adăugând că este datoria unui „gu­vern progresist“ să împartă costurile crizei „în mod corect şi echitabil“.

Proiectul, despre care s-a discutat încă din 12 iulie, ar urma să introducă o taxă de 1,2% pe vânzările com­paniilor de utilităţi şi una de 4,8% pe profitul net şi comisioanele nete ale băncilor.

Guvernul nu a precizat însă cum va distribui banii obţinuţi. Acesta a introdus deja unele măsuri de com­pensare a creşterii inflaţiei. Băncile sunt acum luate în vizor pe motivul că profitabilitatea acestora este cres­cută de majorarea dobânzilor. Taxa se va aplica doar companii­lor cu o cifră de afaceri de cel puţin 1 miliard de euro în 2019, pragul pentru bănci fiind de 800 milioane de euro. „Noua taxă nu este deductibilă şi nu poate fi trecută mai departe către consu­matori“, urmând să fie impuse amenzi de 150% dacă acest lucru se va întâmpla.

Germania pe de altă parte se pregăteşte să impună o taxă gospo­dăriilor şi industriei pentru consumul lor de gaze pentru a-i ajuta pe furnizorii care se confruntă cu preţuri în creştere dramatică, notează EUobserver.

Taxa va intra în vigoare pe 1 oc­tombrie, afectând toţi consuma­torii cu contracte pe termen lung până la finalul lunii septembrie 2024. Aceas­ta va fi cuprinsă între 1,5 cenţi şi cinci cenţi pe KWh.

Companiile de energie din Germania îndemnaseră încă din iunie guvernul ţării să ajute la tre­cerea mai departe a preţurilor în creştere către gospodării şi companii pe fondul riscurilor ca Rusia să con­tinue să-şi reducă livrările de gaze către continent.

Gospodăriile care folosesc gaze pentru încălzire se pot aştepta ca facturile să le crească cu câteva sute de euro după introducerea taxei, scrie Deutsche Welle. Cea mai ridicată rată de 5 cenţi ar scumpi factura cu 1.000 de euro.

Ministrul german al economiei Robert Habeck spune că taxa este menită să stabilizeze piaţa gazelor. Măsuri de susţinere ar urma să fie introduse pentru cei care riscă sărăcia, a adăugat acesta, spunând că taxa „nu este un pas bun, dar necesar“.

Anunţul vine în condiţiile în care consumatorii germani resimt deja presiuni severe în contextul creşterii dramatice a inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO