Business Internaţional

In Uniunea Europeana inflatia atinge maximul ultimilor 8 ani

20.06.2001, 00:00 16



Rata inflatiei in cele 12 state din zona euro a atins 3,4% in mai, o crestere surprinzatoare de la 2,9% in aprilie, care a dus inflatia peste nivelul de 3% pentru prima data de la lansarea monedei unice in ianuarie 1999.

Nivelul de 3,4% anuntat de Eurostat, oficiul de statistica al UE, este cel mai mare din ultimii opt ani si vine intr-un moment neprielnic pentru Banca Centrala Europeana (BCE), care este deja presata sa reduca dobanzile pentru a ajuta economia europeana sa-si revina.

Diminuarea ratei de referinta a dobanzilor va reduce costul creditului, crescand volumul de investitii, ceea ce va ajuta economia, dar va creste si apetitul pentru consum, introducand noi presiuni inflationiste.

Luna mai este a unsprezecea luna consecutiva in care inflatia din zona euro s-a situat peste pragul de 2% stabilit de BCE. Probabil ca in sedinta de maine, conducerea BCE va mentine rata de referinta la nivelul actual de 4,5%, pentru a stapani oarecum cresterea preturilor, afirma analistii.

Oficialii UE sunt convinsi ca rata inflatiei nu se va incadra in obiectivul stabilit, dar preconizeaza ca inflatia va scadea din nou sub 2% la inceputul anului 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24