Business Internaţional

In urma falimentului, creditorii Enron isi vor recupera doar o cincime din sumele datorate

14.07.2003, 00:00 27



Creditorii Enron, gigantul american din sectorul energetic intrat in faliment, vor primi numai o cincime din sumele cu care au imprumutat compania, conform planului de reorganizare a companiei.



Planul de organizare a fost predat la finele saptam=nii trecute tribunalului federal care se ocupa cu procedurile de faliment, la un an si jumatate dupa ce compania a fost protagonista uneia din cele mai spectaculoase si controversate prabusiri din istoria corporatista americana. #leadend#



Falimentul Enron a lasat mii de oameni fara un loc de munca si fara contributia lor la fondurile de pensie, in timp ce zeci de mii de actionari au pierdut tot ce au investit in companie.



Procesul de reorganizare a fost unul extrem de costisitor si complex, comisioanele si taxele implicate ridicandu-se la fabuloasa suma de 500 milioane $.



Potrivit unor analisti financiari, datoria totala pe care Enron a contractat-o de la peste 20.000 de creditori, printre care se numara banci, cumparatori de obligatiuni si companii din domeniul energetic, se ridica la suma de 67 mld. $.



Planul de reorganizare al companiei din Houston prevede stingerea unei parti din datoria fata de creditori, acestia urmarind sa primeasca intre 14,4 si 18,3 centi pentru fiecare dolar investit.



Un numar mic de creditori, considerati " prioritari" vor primi intreaga suma datorata, in timp ce actionarii Enron nu vor primi nimic.



Creditorii vor primi aceste sume sub forma de cash dar si sub forma de actiuni in cele doua societati care vor fi create din cenusa Enron.



CrossCounry Energy Corporation va prelua afacerile Enron din SUA, in special pachetele de actiuni din cele 3 conducte de gaz natural din America de Nord. Diviziile internationale ale Enron, alcatuite din 19 companii energetice si petroliere, au fost integrate intr-o companie provizoriu numita InternationalCo.



Enron ia de asemenea in calcul si vanzarea unei a treia divizii, Portland General Electric, companie care are ca obiect de activitate furnizarea de utilitati. Compania mai are de primit o suma de 5 mld. $ in urma derularii unor contracte cu marfuri.



In afara de sumele mentionate, unii investori ar putea primi anumite plati aditionale rezultate dintr-o serie de procese intentate bancilor si institutiilor financiare care au asistat Enron in organizarea aranjamentelor financiare si operatiilor contabile.



Pentru a putea fi aplicat, planul trebuie semnat de majoritatea creditorilor si de un judecator federal care se ocupa cu procedurile de faliment.



Presedintele companiei Steven Cooper a afirmat ca restructurarile au menirea de a maximiza sumele recuperate de creditori si de a limita numarul de concedieri." Sunt foarte increzator ca planul va fi adoptat fara probleme...in special datorita eforturilor pe care le-am depus pentru a ajunge la un consens cu creditorii".



Potrivit lui Howard Seife, avocat la Chadbourne&Parke, firma care reprezinta o parte din creditori, problema cea mai dificila a acestui proces de reorganizare este generata de existenta unor tipuri atat de diverse de creditori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO