Business Internaţional

În vremurile actuale de criză, SUA şi Europa se ceartă pe tarifele din era Trump

În vremurile actuale de criză, SUA şi Europa se...

Autor: Catalina Apostoiu

17.10.2023, 00:05 100

♦ SUA şi UE speră să anunţe progrese în cadrul unui summit organizat în această săptămână în Washington ♦ Un eventual acord ar putea privi prelungirea armistiţiului actual, mai degrabă decât soluţionarea definitivă a disputei

Relaţia administraţiei Biden cu Uniunea Europeană, un aliat geopolitic vital în vremuri de criză, este testată de o politică din era Trump legată de tarifele pe metale, notează The Wall Street Journal.

Fostul preşedinte Donald Trump a impus în 2018 tarife masive asupra majorităţii importurilor americane de oţel şi aluminiu, invocând securitatea naţională. Decizia a stârnit mânia aliaţilor SUA şi i-a determinat pe unii dintre aceştia să impună măsuri retaliatorii.

Administraţia Biden şi UE au anunţat ulterior o pauză în această dispută, iar oficialii încearcă să negocieze un nou acord până în ianuarie pentru a se adresa temerilor legate de supraoferta de oţel şi impactul climatic al acesteia.

SUA şi UE speră să anunţe progrese în cadrul unui summit organizat în această săptămână în Washington. Însă surse apropiate negocierilor arată că un acord final este improbabil înaintea reuniunii şi este în continuare neclar asupra câtor aspecte se vor putea pune de acord liderii celor două părţi.

Potrivit surselor familiare cu negocierile, un eventual acord ar putea privi prelungirea armistiţiului actual, mai degrabă decât soluţionarea definitivă a disputei. Această prelungire ar putea dura până la alegerile prezidenţiale viitoare, au arătat sursele citate.

Oficialii sunt hotărâţi să ajungă la un acord. Un eventual eşec ar putea slăbi eforturile atât Washingtonului, cât şi Bruxellesului, de a etala o relaţie transatlantică armonioasă înaintea alegerile de anul viitor din SUA. Alegerile s-ar putea dovedi cruciale pentru forma susţinerii SUA pentru NATO, soliditatea legăturilor dintre Europa şi SUA şi susţinerea Washingtonului pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia.

În negocierile actuale, SUA vrea ca UE să impună tarife asupra oţelului din China, despre care oficialii americani cred că ar contribui la supracapacitatea globală şi afecta producătorii americani. Washingtonul este de asemenea reticent să elimine complet tarifele asupra metalelor europene, preferând în schimb să caute să obţină angajamente din partea UE de introducere de tarife asupra oţelului chinez în schimbul unei suspendări în continuare a tarifelor împotriva Europei, au declarat surse familiare cu negocierile.

UE urmăreşte o eliminare definitivă a tarifelor americane şi vrea ca orice măsuri comerciale să fie conforme cu regulile OMC.

Un acord care suspendă, mai degrabă decât să elimine tarifele americane, ar putea crea nervozitate în rândul statelor membre UE. Acestea se tem că dacă tarifele nu sunt permanent eliminate înainte de alegeri, un nou preşedinte le-ar putea reimpune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO