Business Internaţional

Înalţi diplomaţi se întâlnesc la Davos pentru a găsi „formula de pace” în Ucraina

Înalţi diplomaţi se întâlnesc la Davos pentru a...

Autor: Petru Mazilu

14.01.2024, 14:29 68

Diplomaţi din aproape toată lumea se întâlnesc la Davos, în Elveţia, pentru a discuta despre „formula de pace” în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se va adresa Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos în cursul săptămânii, nu a participat la sesiunea de deschidere, care a inclus 81 de participanţi din ţări şi organizaţii internaţionale, potrivit Reuters.

Zelenski a fost reprezentat de şeful său de cabinet, Andriy Yermak, la discuţiile de duminică, la care au participat, printre alţii, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, şi James O'Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice.

Pe măsură ce preocupările cresc cu privire la sprijinul SUA pentru războiul din Ucraina în timpul anului electoral, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi secretarul de stat Antony Blinken au fost invitaţi să se adreseze forumului, care începe oficial luni seară.

Elveţia a declarat că discuţiile au drept scop finalizarea principiilor „pentru o pace durabilă şi justă în Ucraina” la nivelul consilierilor de securitate naţională. Principiile ar trebui să formeze baza pentru următoarele etape ale procesului de pace.

Rolul Sudului Global în discuţiile privind formula de pace ale Ucrainei a intrat în centrul atenţiei la Davos. Multe dintre ţările nealiniate din Africa, America Latină, Orientul Mijlociu şi Asia care au rămas de partea Ucrainei vor fi reprezentate în staţiunea montană elveţiană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO