Business Internaţional

Inasprirea conditiilor de creditare ingheata totul in jur

Inasprirea conditiilor de creditare ingheata totul in jur

O tipografie americana, una dintre cele mai vechi afaceri de familie din tara, a fost inchisa pentru ca nu mai avea acces la credite

30.09.2008, 14:14 117

Dupa 41 de ani, Hull Printing isi inchide definitiv tipografia in martie, concediind 19 angajati si incheind istoria uneia dintre cele mai vechi afaceri de familie din orasul american Barre.

Catalizatorul: creditorul tipografiei a inchis linia de credit, trimitand compania intr-o spirala a mortii ce a condus-o in final catre colaps. "Nu a mai ramas nimic din echipament, a fost lichidat", a afirmat Jon Hull, in varsta de 32 de ani, ai carui bunici au intrat in industria tipografiei in 1967. "Banca si-a recuperat toti banii, insa a lasat un numar mare de creditori neasigurati ce nu vor mai fi platiti niciodata, intre acestia gasindu-se si o serie de mici afaceri din oras."

Povestea lui Hull este una similara cu cea a milioane de proprietari de afaceri mici din Statele Unite, ce se bazeaza pe liniile de credit si pe imprumuturi pentru a isi finanta expansiunea sau pentru a le ajuta sa isi revina din situatiile dificile. Intr-un studiu realizat de Aso-ciatia Nationala a Afacerilor Mici (National Small Business Association) si facut public saptamana trecuta, 67% dintre proprietarii de afaceri interogati au recunoscut ca au fost afectati de inasprirea conditiilor de creditare in august, fata de 55% in februarie. Aditional, 32% au raportat deteriorarea termenilor de disponibilitate a imprumuturilor bancare, in urcare de la 27% cu sase luni in urma.

"Daca bancile traverseaza o perioada dificila, chiar daca este vorba doar de marile banci de investitii, repercusiunile pot fi transferate usor creditelor bancilor comerciale", afirma presedintele NSBA Todd McCracken. "Pe baza datelor pe care le avem din istorie, daca bancile trebuie sa se retraga, ele vor retrage mai intai creditele afacerilor mici."

Retezarea creditelor pentru o afacere mica va avea efecte si asupra economiei in intregul ei si totodata la nivelul slujbelor. Afacerile mici angajeaza aproape jumatate dintre angajatii non-guvernamentali din SUA, conform estimarilor Small Business Administration. Anul acesta companiile mici au avut un rol esential in mentinerea numarului de someri  de la a scapa de sub control. In timp ce marile companii concediau angajati, companiile cu mai putin de 50 de angajati au raportat o crestere neta a numarului de pozitii in fiecare luna a acestui an, conform ADP, ce face public in fiecare luna un raport al ratei de angajare. In luna august, cand nivelul general al angajarilor a pierdut 33.000 de joburi, companiile mici au adaugat 20.000 de noi angajari, conform estimarilor ADP. O inasprire a conditiilor de creditare ar putea sa forteze companiile sa ia decizii dificile. "Uneori e posibil sa nu fie suficient de munca pentru angajatii cheie, astfel ei vor fi nevoiti sa piarda oameni de valoare sau ii vor pastra pana cand conditiile generale se vor schimba", a afirmat McCraken.

In D'Iberville, Rusty Quave, proprietarul Fayard Grocery, asteapta sa afle daca va obtine o amanare a ratelor creditului, stire ce va fi hotaratoare pentru viitorul afacerii sale. Pentru moment, Quave a redus numarul de ore de program ale magazinului si a stopat pentru moment vanzarea de benzina si motorina in incercarea sa de a reduce costurile operative zilnice suficient de mult pentru a se mentine pe linia de plutire.

Quave este si primarul D'Iberville, un oras de 6.000 de locuitori. Oriunde se uita in jur vede ca orice semn de progress economic a disparut. Lovit in urma cu trei ani de uraganul Katrina, D'Iberville a raspuns printr-un plan de dezvoltare urbana menit sa refaca orasul. Documentul de 60 de pagini este un plan detaliat de dezvoltare intr-o maniera sustenabila a sectorului de retail, alaturi de cel industrial si de cel rezidential, insa nu se pot observa mari progrese din cauza inaspririi conditiilor de creditare. "Toti marii dezvoltatori au probleme cand vine vorba de finantare", afirma Quave. "Noi suntem un district ce a liberalizat jocurile de noroc/speculatia. Avem grupuri ce au cumparat proprietati, dar nu au putut sa inceapa lucrul."

Presedintele NSBA spune ca situatia lui Quave este asemanatoare cu a altora. "Pentru o companie cu posibilitati de crestere, poti inca sa obtii finantare, daca investesti in asta multa energie si mult timp si daca incerci in mai multe locuri. Companiile ce nu se pot extinde pot pierde bani", a mai adaugat el.

In timp ce oficialii de la Washington pun la punct detaliile planului in valoare de 700 mld. dolari (477 mld. euro) menit sa scoata din impas sistemul financiar, ce traverseaza o perioada de criza ce isi are inceputurile in urma cu doua saptamani pe Wall Street, proprietarii de afaceri aflati departe de epicentrul pietelor financiare simt deja efectele  sub forma aversiunii bancilor de a risca sa acorde noi credite.

Cand antreprenorul Tim Trzepacz si partenerul sau au cautat finantare anul trecut pentru a-si extinde tanara companie de dezvoltare a produsului, Sprout Creation din Wayland, ei se bucurau de avantajul unui trecut bancar impecabil si de o experienta lunga in industria respectiva: Trzepacz este fostul director de produs al gigantului retailer din domeniul electronicelor de consum Brookstone, in timp ce partenerul sau, David Laituri, s-a aflat la conducerea unui grup de design si inginerie. Ei aveau deja un produs pe piata, produs ce genera vanzari, Vers iPod dock, disponibil la Target.com (TGT, Fortune 500) si la alti retaileri.

Trzepacz a luat legatura cu peste doisprezece banci. Directorul executiv al uneia dintre banci "ne-a spus ca ne vor aproba creditul cu conditia ca din istoria noastra bancara sa nu reiasa ca suntem criminali in serie", isi aminteste Trzepacz. Au fost refuzati. Scenariul se repeta din nou si din nou: Trzepacz si Laituri se intalneau cu o banca si obtineau rapid o promisiune intermediara de la ofiterul de credit. Cand dosarul ajungea la nivelele superioare ale bancii, acesta era respins.

Bank of America a fost de acord sa deschida o linie de credit companiei pentru aproximativ 80.000 de dolari (54.500 de euro), insa aceasta era in principal un card de credit, ce venea cu o dobanda de peste 15%. Cand Trzepacz a cerut o suma mai mare, Bank of America i-a spus sa caute in alta parte.

Intr-un final, Laituri a gasit salvarea ce s-a aflat tot timpul sub nasul sau. Laituri a mers la o filiala apropiata a Middlesex Savings Bank, banca comunitatii sale locale, si a intrebat daca ar fi interesati de finantarea afacerii sale. Dupa doua saptamani, Trzepacz si Laituri obtinusera o linie de credit in valoare de 200.000 de dolari (137.000 de euro), cu o rata a dobanzii mai mica decat jumatatea celei pe care o cerusera cei de la Bank of America - si au obtinut de asemenea o promisiune ca odata ce afacerea lor va creste, si nivelul de finantare va creste odata cu aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO