Business Internaţional

Înăsprirea monetară continuă: Banca Centrală Europeană creşte rata dobânzii cu 0,5 puncte procentuale, în ciuda semnalelor de slăbiciune din sectorul bancar

Înăsprirea monetară continuă: Banca Centrală...

Autor: Valeriu Dănilă

16.03.2023, 16:06 105

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual, menţinându-şi obiectivul de a lupta împotriva inflaţiei, în ciuda turbulenţelor financiare cauzate de falimentele băncilor din SUA şi de îngrijorările legate de Credit Suisse, scrie Financial Times.

Decizia BCE de a ridica rata depozitelor de la 2,5% la 3% a fost în concordanţă cu semnalele din ultimele săptămâni. Aceste planuri au fost puse la îndoială de panica recentă din sectorul bancar, care i-a făcut pe unii analişti să considere ca banca centrală ar trebui să reducă sau chiar să oprească ritmul de înăsprire a politicii monetare.

Astfel, BCE a renunţat la angajamentul de a continua „creşterea semnificativă a ratelor dobânzilor într-un ritm constant”, semn că instituţia nu este sigură cu privire la cât de mult vor mai creşte costurile împrumuturilor.

Banca Centrală Europeană este prima instituţie majoră care a avut o şedinţă de politică monetară după colapsul Silicon Valley Bank şi Signature Bank. Decizia acesteia de a continua creşterea dobânzilor o să fie văzută ca un prim semnal că apetitul decidenţilor pentru înăsprirea monetară rămâne ridicat, în ciuda stresului pus pe bănci.

Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei urmează să aibă şedinţe de politică monetară săptămâna viitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO