Business Internaţional

InBev da 1 mld. euro pe un berar sud-american

14.04.2006, 00:00 17

InBev, cel mai mare producator mondial de bere si detinatorul brand-urilor Stella Artois si Beck''s, intentioneaza sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni din cadrul companiei sud-americane Quilmes Industrial SA (Quinsa). In urma acestei tranzactii, care se ridica la valoarea de 1 mld. euro, producatorul european de bere va intra in posesia a 91,18% din totalul actiunilor Quinsa, fata de 56, 72%, detinute pana acum. Totodata, o mare parte din incasarile obtinute in urma vanzarilor de bere din America Latina va intra in conturile InBev.

InBev va cumpara actiunile Quinsa prin intermediul companiei Beverages Assosiates Corp., in urma incheierii unui acord de achizitionare intre cele doua companii.

Analistii considera ca initiativa InBev se va dovedi foarte profitabila, in conditiile in care Quinsa este producatorul de bere cu cea mai mare cota de piata in Bolivia, Paraguay si Uruguay. De asemenea, este prezent si pe piata din Chile.

Motivul pentru care InBev a decis sa se extinda in afara Europei este ca, in ultimul timp, vest-europenii au inceput sa bea din ce in ce mai putina bere. InBev a devenit cel mai mare producator de bere din lume in functie de volumul vanzarilor, in urma achizitionarii companiei AmBev, cu sediul in Sao Paolo. Astfel, vanzarile de bere in America Latina au crescut anul trecut cu 7,5%. De asemenea, in cursul anului trecut vanzarile InBev au crescut cu 5,45, la 223,5 mil. hectolitri, aducand castiguri de 11,6 mld. euro. Profitul operational inainte de impozitare a fost cu 15,3% mai mare, ajungand la 3,3 mld. euro. Actiunile InBev au crescut cu 0,9%, iar valoarea companiei este estimata la 23 mld. euro.

Grupul belgian este prezent pe piata romaneasca din 1994 si detine trei fabrici de bere - Bianca Interbrew Bergenbier la Blaj, Proberco la Baia Mare si Interbrew Efes Brewery la Ploiesti.Vanzarile din Romania au inregistrat anul trecut o crestere in volum, ajungand la 2,6 mil. hectolitri, fata de 2,2 mil. hectolitri in 2004.

Potrivit reprezentantilor companiei, Quinsa a avut in 2004 un profit net de 48 mil. euro. De asemenea, au fost incheiate acorduri de imbuteliere si francizare cu PepsiCo Inc., Quinsa ocupandu-se de vanzarile integrale ale Pepsi din Uruguay si de 80% din vanzarile din Argentina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24