Business Internaţional

InBev isi intareste controlul in activitatile din Rusia

06.01.2005, 00:00 12



InBev, producatorul belgian de bere, si-a rascumparat pachetul de actiuni detinut in subsidiara sa din Rusia de catre firma de investitii Alfa-Eco controlata de Mihail Fridman. Producatorul belgian a platit, dupa unii analisti, un pret prea mare pentru a pune capat unei relatii de afaceri neconfortabile cu un puternic actionar rus, relateaza Financial Times.



InBev va plati 260 mil. euro pentru pachetul detinut de Alfa-Eco, ceea ce ii confera controlul total al Sun Interbrew, unul dintre primii producatori de bere de pe piata rusa, aflata in expansiune.



Tranzactia a atras o datorie de 100 mil. euro a InBev, care va fi contabilizata in exercitiul financiar 2004.



Afacerea este una extrem de profitabila pentru Alfa-Eco, pentru cele sase luni in care a fost actionar al Sun Interbrew, si inlatura potentialele dificultati pe care belgienii le-ar fi putut avea cu actionarul minoritar.



Alfa-Eco, divizia de investitii a Alfa Group, detinut de Fridman, a cumparat mai mult de 15% din actiunile Sun Interbrew in iulie 2004 si si-a exprimat intentia de a achizitiona un pachet mai mare si de a solicita un post in consiliul director.



Fridman a declarat intr-o conferinta de presa ca Alfa era interesata in achizitia pachetului de control daca pretul cerut era unul corect. Totusi, el a alimentat speculatiile cu privire la o investitie pe termen scurt, precizand in aceeasi conferinta de presa ca exista "diferite optiuni" in legatura cu aceste actiuni.



In august, InBev a cumparat 37% din actiunile detinute in subsidiara din Rusia de catre parteanerul sau de joint-venture, SUN Trade din India, pentru 530 mil. euro, adica mult peste valoarea de piata din acel moment. Analistii au vazut in aceasta o mutare defensiva impotriva oricarei tentative a Alfa de a castiga controlul companiei.



InBev a evaluat tranzactia cu Alfa-Eco la 26,51 euro pentru o actiune Sun Interbrew, in comparatie cu 27,35 euro pe actiune pe care i-a platit in luna august celor de la SUN Trade.



Totusi, unii analisti au calculat un pret de achizitie mult mai ridicat. Mutlu Gundogan, analist la Kempen, a apreciat ca tranzactia s-a finalizat pentru un pret de 33,64 euro pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels