Forţele Aeriene din Taiwan au mobilizat, luni, avioane de vânătoare pentru a intercepta zeci de aeronave militare chineze care au pătruns în zona taiwaneză de apărare aeriană, informează agenţia Reuters.
Aproximativ 30 de avioane militare chineze au pătruns luni în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în contextul tensiunilor dintre Beijing şi Administraţia separatistă de la Taipei. Au fost 22 de avioane chineze de vânătoare, însoţite de aeronave de bruiaj electronic, de avertizare imediată şi de atacuri antisubmarin, conform Ministerului Apărării de la Taipei. Avioanele militare chineze au pătruns într-o zonă situată la nord-est de Insulele Pratas, dar au rămas la distanţă mare de Insula Taiwan. Avioanele militare chineze nu au pătruns în spaţiul aerian taiwanez, ci în zona de apărare aeriană, un spaţiu mai larg din jurul insulei, care are rolul de a permite aplicarea imediată a măsurilor de prevenţie şi apărare.
Aceasta este cea mai mare incursiune aeriană după cea din 23 ianuarie, când Taiwanul a raportat prezenţa a 39 de avioane militare chineze în Zona taiwaneză de identificare aeriană. Pe 6 mai, 18 avioane militare chineze au pătruns în zona de apărare aeriană a Taiwanului.
Forţele Aeriene taiwaneze au trimis avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavelor militare chineze şi au activat scurt timp sistemele de artilerie antiaeriană.
China consideră Insula Taiwan, administrată în mod democratic, drept propriul teritoriu, iar în ultimii doi ani a intensificat presiunile militare şi diplomatice pentru afirmarea suveranităţii, generând furie la Taipei şi preocupări la Washington. Administraţia de la Beijing a avertizat că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine.
Săptămâna trecută, Administraţia de la Beijing a transmis un avertisment adresat Statelor Unite, în replică la afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden despre intenţia de a apăra militar Taiwanul în cazul unui atac chinez. Preşedintele Joseph Biden a sugerat săptămâna trecută, în cursul vizitei în Japonia, că Statele Unite ar putea apăra militar Taiwanul în cazul unei agresiuni a Chinei. Afirmaţiile preşedintelui american par a fi o modificare a liniei politice a Washingtonului, deşi Casa Albă a negat acest lucru. Întrebat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu premierul nipon Fumio Kishida dacă Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul, Biden a răspuns: "Da. Acesta este angajamentul pe care l-am făcut. Suntem de acord cu politica «o singură Chină», am acceptat-o, iar toate acordurile noastre pornesc de la această premisă. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forţa, acest lucru nu se poate, nu ar fi adecvat".
Însă Administraţia Xi Jinping a reacţionat vehement la declaraţiile preşedintelui american. Ministerul de Externe de la Beijing a exprimat "nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă" faţă de afirmaţiile lui Biden. "Nu trebuie să subestimeze nimeni determinarea noastră puternică, voinţa fermă şi abilitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nu vă poziţionaţi împotriva celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi!", a atras atenţia Ministerul chinez de Externe.