Business Internaţional

inceputul anului 2006 a marcat un record in intentiile de fuziune si achizitii

06.04.2006, 00:00 16

Ofertele de fuziune ne-ar putea da o viziune optimista asupra economiei daca nu ar fi blocate de protectionismul si nationalismul multor tari membre ale UE.

Daca ar fi sa caracterizam luna trecuta printr-o singura idee, aceasta ar fi luna achizitiilor si fuziunilor, comenteaza BBC.

Acest curent a cauzat conflicte politice pe teritoriul Europei si a adus cu sine patriotismul si protectionismul, precum si ceea ce analistii numesc o reevaluare a actiunilor listate la bursa. Cele mai importante oferte au fost facute de E.On pentru Endesa, de Gaz de France pentru Suez, o eventuala oferta a Enel pentru Suez, precum si Nasdaq pentru LSE.

In ciuda acestui entuziasm, indicele global al celor mai mari 30 de companii din lume a crescut doar cu 2 procente, ceea ce ne indica faptul ca trebuie sa interpretam ceea ce se intampla in peisajul economic cu mai multa grija. Afacerile par foarte prolifice, dar in esenta s-ar putea sa nu fie asa.

In Japonia, desi fuziunile si achizitiile nu au fost la fel de prolifice, indicele Nikkei a crescut pana la nivelul de 17.000 de puncte la sfarsitul lunii martie.

O alta serie de indici arata ca productia industriala a Japoniei a scazut cu 1,7%. Jonathan Allum, analist la KBC Financial Products, a tras un semnal de alarma. "Ne asteptam la o usoara crestere, dar am inregistrat un declin ingrijorator. Acest lucru ne arata ca exista anumite probleme si ca Japonia nu va avea rata de crestere de pana acum o vesnicie", a declarat el.

In timp ce niciuna dintre cele 30 de companii nu a fost ofertata, oferta companiei germane E.On pentru Endesa a dat nastere unei furtuni in lumea achizitiilor. Oferta E.On a scos la iveala interesele nationale ale Spaniei, iar Comisia Europeana a amenintat ca va lua masuri aspre daca nu va fi respectata ideea de piata unica.

Vodafone a vandut activele din Japonia grupului de investitie Softbank in luna martie si, dupa cum era de asteptat, a avut cel mai bun index, urcand 11,9 procente dupa scaderea din februarie.

Totodata, cumpararea companiei Bell South de catre AT&T a afectat Vodafone. Rivalul AT&T, Verizon, nu vrea sa piarda teren si a devenit din ce in ce mai interesat sa cumpere din nou 45% din Verizon Wireless, parte detinuta acum de Vodafone.

Pana acum Vodafone era cel care era interesat sa vanda actiunile, dar acum rolurile s-au schimbat. Valoarea companiei Verizon, care face parte din cele mai mari 30 de companii din lume, creste cu 5 procente lunar.

Vodafone a mai primit si alte vesti proaste. Uniunea Europeana pare din ce in ce mai deranjata de tariful de roaming, considerat mult prea mare. Competitia si avertizarile repetate nu au un efect considerabil asupra reducerii preturilor, astfel ca UE va stabili noi reglementari pana in luna iunie.

In acelasi timp, compania a anuntat ca va reduce taxele pentru download-urile muzicale. Chiar daca acest lucru poate duce la scaderea venitului pe termen scurt, Vodafone nu-si permite sa-si piarda cota de piata.

Nokia a fost cea de-a doua companie din primele 30 de companii, avand o crestere de 8,1 procente in martie, ceea ce a crescut previziunile pentru piata de mobile de la 10% la 15%.

Totodata, Nokia si-a deschis prima fabrica in India. Aceasta va produce telefoane si echipamente telefonice si va angaja aproximativ 10.000 de oameni. Compania admite ca India va deveni a doua piata de telefoane din lume pana in 2010, dar cu toate acestea compania urmareste sa exporte produsele in Asia de Sud-Est.

"In aceasta lume dinamica, jucatorii care vor domina Asia, mai precis China si India, vor avea un mare avantaj in razboiul producatorilor de telefoane", a declarat Stephen Pope, director de cercetare la Cantor Fitzgerald.

Martie a fost si luna in care Microsoft a anuntat ca lansarea noului sau sistem de operare, Vista, care va inlocui Windows-ul, va fi amanata pentru ianuarie, fiind deja in intarziere cu un an.

Actiunile Microsoft au scazut cu 2,5 procente dupa acest anunt, dar au crescut pe parcursul lunii cu 1,5 procente. Oricum, actiunile la fabricile de microcipuri au scazut vizibil intrucat investitorii au considerat ca nimeni nu isi va cumpara un calculator nou de Craciun, daca s-a anuntat lansarea unui nou sistem de operare cu o luna mai tarziu.

Unii analisti au estimat ca aceasta industrie ar putea pierde 3,3 miliarde de euro din vanzarile la computere.

"Intrucat nu este nicio alternativa pentru Vista, Microsoft pierde, dar nimeni altcineva nu castiga", a declarat Rupert Goodwins, analist la ZDnet.

In Coreea de Sud, actiunile Samsung au scazut cu 8,4 procente pe parcursul lunii martie. Samsung este primul producator din lume de cipuri DRAM pentru computere.

Previziunile Samsung conform carora vanzarile la televizoare vor ajunge la 8,25 de miliarde de euro in acest an, fata de 5,3 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut, nu sunt de mare ajutor. Sony si Sharp vor continua sa domine aceasta piata. Pe piata supermarketurilor lucrurile nu sunt mai simple.

Sunt semne ca Tesco ar putea sa dea lovitura pe piata indiana a supermarketurilor daca va incheia un acord cu Bharti Enterprises (controlat de Sunil Mittal). Cu toate acestea, actiunile sale au scazut cu 0,9 procente in aceasta luna.

Wal-Mart urmareste si el sa intre pe piata indiana. Mike Duke, vicepresedintele companiei, a fost saptamana trecuta in India si a declarat ca este posibila o penetrare a acestei piete in pofida opozitiei politice. Wal-Mart a fost pe locul trei in indexul global, inregistrand o crestere de 7 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24